Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MJÖLBY GISSINGSVALL 1:3 - husnr 1, TINGSHUSET, HOGSTAD

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, HOGSTAD (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en timrad tvåvåningsbyggnad klädd med locklistpanel. Det valmade sadeltaket täcks av enkupigt tegel. Entrén är centralt placerad på långsidan mot vägen. Mittpartiet markeras av en fronton och en balkong som vilar på släta träkolonner. I bottenvåningen finns en affärslokal som nås från ena gaveln och i övervåningen en bostad. Invändigt har huset genomgått stora förändringar sedan det slutade användas som tingshus. Tingssalen låg ursprungligen i västra delen av bottenvåningen och rätten satt med ryggen mot fönstret längs ena långsidan (Berggvist, 1948). På den övre våningen fanns en sal, belägen ovanför tingssalen, där nämndemännen samlades och åt middag. Där fanns också rum för nämndemännen.

Caspar Seurling var en anlitad byggmästare från Linköping som bland annat byggde Hogstads kyrka. Det finns vissa likheter i byggnadsstil mellan tingshuset och kyrkan. Seurling byggde också Fillinge tingshus utanför Linköping. På tomten finns en minnessten med karta, Göstrings härads vapen och texten "Gissingsvall Rätt tingsstad för Göstrings härad från urgammal tid till 1895. Det går väl när lag följes". De gamla tortyrredskapen finns i kyrkan. Tingshuset renoverades 1970.

I Nya Lagberedningens betänkande 1884 kommenterades tingshuset på följande vis: Tingshuset, som var "gammalt men i någorlunda hjelpligt skick", var uppfört i två våningar, av vilka den nedre innehöll förstuga, sal, fyra rum och kök samt den övre förstuga och fem rum. Tingshusets inredning ansågs olämplig och tingssalen för låg.


KÄLLA: Tingshusinventeringen 1998-05-29, Berggvist Hans, Tingsställen och tingshus i folkungabygdens domsaga, 1948