Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MJÖLBY RÄTTVISAN 6 - husnr 1, TINGSHUSET, MJÖLBY

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, MJÖLBY (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Göstrings härads tingshus i Mjölby är byggt i suterräng och ligger på en höjd strax utanför stadens centrum, i närheten av järnvägsstationen och stadshotellet. Framför huset öppnar sig en torgliknande plats som idag (1998) brukas som parkeringsplats.

Åt framsidan är tingshuset byggt i två fulla våningar med inredd vind och åt baksidan i en våning med inredd vind och hög källarvåning. Huset, som står på en granitsockel, har röda tegelfasader med listverk och pilastrar i ljus slätputs och ett valmat oregelbundet sadeltak täckt med röd falsad plåt. Entrén är förlagd till mittrisaliten som kröns av en kraftig gesims och en frontespis. I portalen ovan entrédörren står skrivet "Tingshus" i smidesbokstäver och i mittpartiet finns en paradbalkong. På baksidan skjuter tingssalen ut i en markerad byggnadsdel vars väggar är putsade.

Sammanbyggd med tingshuset ligger en u-formad envåningsbyggnad med fasader av vitmålat tegel och plantak med koppartäckt sarg. Byggnaden uppfördes 1960 som bostad för lagmannen men används idag (1998) som kontor. År 1979 byggdes det ihop med tingshuset.

Tingsrätten har två salar. Den stora, ursprungliga tingssalen ligger en trappa upp. Salen är rektangulär till formen och rätten sitter på ett podium vid en svängt täckt bord som löper utefter den ena långsidan. Ljuset faller in bakom domhavande. Interiören tycks vara från 1950-talet.

Någon häradshövdingebostad inrymdes inte från början i tingshuset. Fram till 1948 hade byggnaden inte genomgått några större utvändiga förändringar.Två runda fönster utvidgades på gavlarna på tredje våningen. Den södra gavelns fönster ändrades 1924 och den norra gavelns 1936.

Ursprungligen fanns i tingshusets bottenvåning en vaktmästarebostad, arrest och källarlokaler (Berggvist, 1948). En trappa upp låg tingssalen, arkivet, expeditionen och rum för åklagare, nämnd, advokater samt häradshövdingens tjänsterum. Två trappor upp fanns ursprungligen kök och ett klubbrum samt vindslokaler. Tingshuset genomgick efter uppförandet flera förändringar, där större delar av de tidigare outnyttjade lokalerna inreddes. Invändiga förändringar gjordes 1924, 1936 och 1939. Det är dock möjligt att huset byggts om ytterligare efter 1948, då en tingsnotarie skrev om domsagans tingsställen och tingshus: "Då nu nya rättegångsbalken trätt i kraft, torde en hel del om byggnader emellertid här vara av nöden" (Berggvist, 1948).
Enligt Riksantikvarieämbetets inventering byggdes huset om 1950.
I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns fyra foton av exteriören arkiverade.

KÄLLA: Tingshusinventeringen 1998-05-29, Berggvist Hans, Tingsställen och tingshus i folkungabygdens domsaga, 1948