Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MOTALA KLAKORP 1:286 - husnr 1, TINGSHUET, BORENSBERG

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUET, BORENSBERG (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en putsad envåningsbyggnad med inredd vind. I bottenvåningen mot gatan har stora butiksfönster tagits upp i fasaden. En frontespis med ett runt fönster under nocken är beläget mitt på långsidan. Mot torget, som idag tycks leva en tynande tillvaro, är entrén förlagd till en mittrisalit som kröns av en fronton. Detta är tingshusets egenliga frontfasad. Husets branta sadeltaket är täckt med falsad plåt och på mittrisalitens tak syns en takryttare i form av ett öppet klocktorn. Byggnadens ena gavel är sammanbyggt med det intilliggande gästgiveriet. Vid den andra gaveln har en kioskbyggnad i en våning tillkommit, sannolikt under 1950-talet.

Borensbergs tingshus har genomgått stora förändringar sedan sekelskiftet. Den sida av tinghuset som vetter mot gatan var inte frontfasad då det brukades som tinghus. Entrésidan vette istället mot det lilla torget. Huset hade ett helt annat utseende än det vi ser idag (Gottlieb, 1944, s. 63). Det var en symmetrisk byggnad i en våning med ljusmålade fönsterluckor och inklädda knutlådor. Det valmade sadeltaket var mycket högt, voluminöst och klätt med tegel. Framför entrén, som var centralt placerad på husets långsida, fanns ett vindfång med en takryttare i form av en öppen tornhuv för tingsklockan. Idag (1998) är torget fortfarande en öppen plats men utan det liv som man vanligtvis förknippar med ett torg. Tingshuset har reparerats och byggts om vid ett flertal tillfällen, bland annat 1902 och på 1930-talet (då av en man vid namn Sundling).

I Nya Lagberedningens betänkande 1884 kommenterades tingshuset på följande vis: Tingshuset, som var gammalt men i "fullkomligt godt skick", är indelat i sal och fyra rum. För arkivet saknades lämpligt förvaringsrum.

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-28, Gottlieb, Björn. Från det gamla Husbyfjöl och trakten däromkring : kulturhistoriska anteckningar, Lidingö, 1944, s. 63