Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LINKÖPING LEDBERG 12:1 - husnr 1, LEDBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LEDBERGS KYRKA (akt.)
1993-01-03
Historik

Historiken kompletterad vid inventeringen 2006:

En runristad häll, som eventuellt kan vara en del till ett tidigkristet gravmonument, kan indikera att den första kyrkan på platsen var av trä. Den första kända kyrkan på platsen uppfördes av kalksten sannolikt under 1100-talet eller 1200-talets första hälft. Vid byggnadsarkeologiska undersökningar som gjordes i samband med att golvet lades om vid en renovering 1928 framkom den medeltida kyrkans grundstenar. Längst i väster i det nuvarande vapenhuset framgrävdes grunden till ett medeltida torn. Huruvida det ingick i den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes strax därefter är oklart. Tornet kan eventuellt ha skadats vid en brand och nedtagits redan under medeltiden. Först 1745 försågs kyrkan med ett nytt torn. Det uppfördes av Gabriel Bragner, som är byggmästare till flera av länets äldsta klockstaplar.

Trots ett flertal ombyggnader ansågs kyrkan vid 1800-talets början för trång för den växande församlingen. Församlingen ombad byggmästare Abraham Nyström i Kristberg att ta fram ritningar till en ny kyrka. I Östergötlands länsmuseums arkiv finns ritningar av byggmästarefamiljen Nyström. Abraham Nyström (1789-1849) var tillsammans med sönerna August (1814-1886) och Johan Robert (1817-1890) storbyggmästarna i Östergötland under 1800-talet. Mellan åren 1836 och 1851 stod de för sju nybyggen av kyrkor och nio kyrkoombyggnader samt talrika uppdrag gällande profan bebyggelse. Ritningen till Ledbergs kyrka är daterad 1844. Det första alternativet visar en ny kyrka med bibehållet torn och endast nytt långhus. På ritningen har en skiss med ett nytt torn klistrats över det gamla tornet. Arkitekt Johan Fredrik Åbom på Överintendentsämbetet i Stockholm granskade och förändrade ritningen, framför allt avseende portalomfattningar och en viss modifiering av detaljer. I interiören är det framförallt korväggen som fick en annan utformning är Nyströms första ritningsförslag. På planritningen för den nya kyrkan är tornet markerat med mörkare skraffering, vilket kan indikera att delar av 1700-talstornet och den medeltida västra väggen behölls och ingår i den nuvarande kyrkan. Den nya kyrkan uppfördes delvis med kalksten från den äldre kyrkan. Kyrkan fick en nyklassicistisk utformning med nygotiska eller medeltidsromantiska stildrag. Anton Ridderstad skriver i Beskrifning öfver Östergötland 1875-1877 att tornet "har öfverst en i ljusgrått målad lanternin af trä, försedd med dubbla fönsterrader, deraf de 8 mindre i rosettform och de större i aflång rundbågestil. Taket å kyrkan är belagdt med spån och å tornet med koppar." En anteckning i Östergötlands länsmuseums arkiv antyder att kyrkan ursprungligen varit gulpigmenterad, eventuellt med järnvitriol. På interiörritningarna kan man även ana att korväggens dekorativa element varit målade i avvikande färger. På ett fotografi från 1920 är östväggen fortfarande dekorerad i olika nyanser. Bänkinredningen är helt vitmålad. Ingenjör Ture Jangvik konstaterade även vid en invändig renovering som utfördes 1970 att "vid borttagande av befintliga kalkfärgen på korväggen framkom spår av dekor på korväggen. Kapitälen har en målning i grå toner liksom listen."

Kyrkan försågs med ny inredning med undantag av predikstolen och dopfunten från 1600-talet som flyttades över till den nya kyrkan. Orgeln byggdes av orgelbyggaren Sven Nordström i Norra Solberga i Jönköpings län. Sven Nordström (1801-1887) var självlärd som orgelbyggare och hade först verkstad i Norra Solberga och från 1853 i Flisby och 1879 flyttade han till Eksjö. Verkstaden drev han tillsammans med brodern Erik (1818-1907).

Kyrkan renoverades under åren 1927-1928 under ledning av arkitekt Gustav Holmdahl. Holmdahl (1879-1958) hade eget arkitektkontor i Stockholm och var även lärare vid Tekniska Högskolan. Renoveringen var mycket varsam och utfördes med stor respekt för 1800-talsarkitekturens kvaliteter, vilket var relativt ovanligt vid denna tid. Den största förändringen var att mittfönstret på kyrkans norra fasad murades igen för att bilda en murnisch för en ny kamin. Kyrkorummet ommålades och eventuellt var målaren och skulptören Gunnar Torhamn ansvarig för färgsättningen. Enligt ingenjör Ture Jangvik, som ansvarade för den renovering som utfördes invändigt 1970 var färgsättningen ett verk av målaremästaren Mauritz Ekholm i Malmslätt. "Han har troligen också stått för färgsättningen som, med avseende på färger och färgbehandling på bänkkvarter och inredning, visserligen är ganska typiska för Ekholm men dåligt genomförda." I samband med den renoveringen putsades tunnvalvet om och kyrkan fick en helt ny färgsättning, som enligt Jangvik skulle återgå till kyrkans ursprungliga färgställning. Därefter har predikstolen, som hade behållit sin färgställning från 1920-talets renovering, ommålats.