Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERKÖPING VIKINGEN 4 - husnr 1, HAMMARKINDS OCH SKÄRSKINDS HÄRADERS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

HAMMARKINDS OCH SKÄRSKINDS HÄRADERS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Den äldsta delen av tingshuset är uppförd av sten i en våning med inredd vind, fasaderna är slätputsade och vitmålade och det branta valmade sadeltaket är plåttäckt. Byggnaden har en för sekelskiftets tingshus ovanligt oregelbunden form och plan, vilket gör det svårt att med blotta ögat fastställa var i huset tingssalen låg. Byggnaden består av en långsmal husdel som sträcker sig i öst-västlig riktning längs med Göta kanal och Skepparegatan, samt en kortare huskropp som fogats till dess västra gavel. Formspråket kan närmast karaktäriseras som jugendbarock utan överdåd: de släta fasaderna delas in med hjälp av tunna listverk, fönstren är småspröjsade och har ömsom rundbågiga ömsom raka överstycken med svagt markerade omfattningar av puts. Ur fasaden mot söder reser sig en tre fönsteraxlar bred frontespis och flera takkupor med svängda överstycken ger ljus åt husets andra våning. På den västra gaveln syns ett utskjutande fasadparti som kröns av en takryttare och som tidigare troligen innehöll en tingsklocka.

Huvudentrén vetter mot norr och ligger i skarven mellan de två huskropparna i ett vindfång som avviker genom sina fasader av natursten och sitt baldakinlika tak. Ingången markeras av en bred naturstenstrappa och den vackra naturstensportalen har drag både av jugend och barock. De trärena dubbeldörrarna har ett svängt överstycke och ett småspröjsat överljus och i takfrisen ovanför dörren syns de tre häradernas vapen inhuggna i stenen.

En tillbyggnad från 1956 är uppförd i två våningar, med likaledes vitputsade fasader och ett flackt plåttäckt sadeltak. Tillbyggnaden utgör en förlängning av den gamla byggnadens långsmala huskropp och sträcker sig österut, mot den intilliggande skolan. Husformen i sin helhet påminner idag om ett högt T.

Förutom häradsrättens lokaler rymde tingshuset också bostad för både häradshövdingen och vaktmästaren med familjer samt rum för tingsnotarierna. Planlösningen har förändrats sedan häradsrätten flyttade. Sannolikt var dock tingssalen placerad längs med byggnadens västra kortsida vilket bland annat de höga småspröjsade fönster indikerar.

Om- och tillbyggnader skedde 1956 och 1972.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns fem exteriörbilder samt en ifylld inventeringsblankett med byggnadsbeskrivning.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-27