Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD RUDAN 5 - husnr 1, GAMLA TINGSHUSET, HALMSTAD

 Byggnad - Beskrivning

GAMLA TINGSHUSET, HALMSTAD (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är byggt i två och en halv våningar, bottenvåningen är utförd i kraftig putsrustik och byggnaden i övrigt ljust slätputsad. Rusticeringen, som får huset att påminna om ett florentinskt renässanspalats, tillkom efter en ombyggnad och renovering 1912. Fasaden är helt sluten mot gatan och entrén till tingshuset nås via en port på kortsidan, vilken stilmässigt ansluter till bottenvåningens gestaltning och avslutas upptill av en balustrad i sten. En gesims med texten "Halmstads och Tönnersjö häraders tingshus" avgränsar andra våning från halvvåningen. Taksprånget är kraftigt utskjutande och vilar på dekorativa konsoler.

Tingssalen löper tvärs igenom byggnadens bredd och har således ljus från två håll. Den kallas idag "Körlingsalen". Ett podium finns kvar och kommer väl till pass då salen används för kammarkonserter och repetitioner med "Musik i Hallands" ensembler och amatörorkestrar. Tingssalens placering på andra våning markeras i fasaden av stora fönster med omfattningar i stenimiterande puts. I fönsteröverstyckena syns en märklig form vilken påminner om ett gethuvud och i vilken har infogats ett till synes kinesiskt tecken. Fasaden pryds också av ankarslut vars form påminner om den bourbonska liljan. På gården finns en envåningsbyggnad i funkisstil, uppförd av rött tegel. Baksidan av tingshuset är delvis oputsat och en byggnadskropp sticker ut i ett burspråksliknande parti mitt på långsidan.

I SOU från 1928 sägs att huset är "lämpligt för domsagans behov"

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns foton av fasad och tingssal arkiverade från inventeringen 1971. Ett foto visar att tingssalen försågs med ljus från två sidor.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-12-04