Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARBOGA HELGE AND 17 - husnr 2, ARBOGA RÅDHUS

 Byggnad - Beskrivning

ARBOGA RÅDHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING -
Rådhuset är uppfört i två våningar med putsade fasader. Bottenvåningen har en grå rusticering som bryter mot andra våningens ljust rosa slätputs. Det brutna taket täcks av kopparplåt och omgärdas av en kraftigt profilerad takgesims. Fönstren i bottenvåningen är rundbågiga till skillnad från andra våningens rektangulära öppningar. Entrén vetter mot Rådhusgatan och markeras av en flack frontespis som understryker byggnadens symmetriska uppbyggnad. I gavelpartiet mot torget hänger en klocka och ett större urverk är infogad i fasadlivet.

Enligt en teckning från 1670 fanns tidigare ett trapphus på den södra sidan av rådhusbyggnaden och ett torn med tornur vid den västra nocken. Delar av huset användes i perioder som sädesmagasin åt kronan. Rådhussalen låg på andra våningen under tornet och avdelades på mitten av ett meterhögt skrank.

1695 gjordes en inventering av husets interiör och i mitten av 1700-talet gjordes en uppmätning inför en större ombyggnad. Handlingarna från dessa två tillfällen finns fortfarande bevarade vilket gör det möjligt att förstå hur huset såg ut. På grund av stadens dåliga ekonomi var underhållet av rådhuset i slutet av 1600-talet bristfälligt och vid flera tillfällen påtalas behovet av renovering. 1734 slog dessutom blixten ned i tornet, under pågående session och en omfattande ombyggnad påbörjades slutligen 1748. Taket lades då om och tornet plockades ned. Uret såldes till Kopparbergs rådhus.

Ombyggnaden gjordes enligt förslag framtagna av överintendenten och arkitekten Hårleman. Exteriören förändrades betydligt och gavs en modern 1700-talskaraktär med rusticerad bottenvåning, slätputsad andravåning och ett brutet tak. Interiören gjordes delvis om men rådhussalens placering och form bevarades liksom yttre murar och hjärtmurarna.

1999 fungerade rådhuset som kommunkansli. 1700-talskaraktären är väl bevarad, såväl interiör som exteriör, men det är fortfarande Helgeandskyrkans rektangulära långhus som ligger till grund för byggnaden.

Bostad för vaktmästaren fanns länge kvar i huset. Ett brandsäkert arkiv är sedan 1870-talet placerat på bottenvåningen. Häkte har funnits i huset sedan 1640-talet. Sedermera fanns även polisen inrymt i huset.

Hårlemans ritningar finns bevarade liksom den uppmätningsritning som gjordes inför Hårlemans ombyggnad.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-05-01,
Corin, Carl-Fredrik, Arboga stads historia, del II. Från 1500-talets mitt till 1718, Arboga 1978
Bergquist, G "Om Arboga stads rådhus" i Hembygdsföreningen Arboga minnes årsbok 1960, Arboga 1961