Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BISKOPSGÅRDEN 90:1 - husnr 1, LÄNSMANSGÅRDENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LÄNSMANSGÅRDENS KYRKA (akt.)
Historik
Länsmansgårdens kyrka - invigdes som Den barmhärtige Samaritens kyrka fredagen den 1/10 1972 av biskop Bertil Gärtner. Den nya kyrkan ersatte den "vandringskyrka" som sedan 1966 funnits för Länsmansgården och Norra Biskopsgården. Vandringskyrkan flyttades 1972 till Bjurslätt.

Länsmansgårdens kyrka arbetades fram av Göteborgs Småkyrkostiftelse i samarbete med arkitekt firman HPS planering AB och arkitekten Torsten Hansson. I kyrkorummet fanns 11 bänkrader med fasta platser för 154 personer. Församlingslokalerna inrymmer två samlingssalar var av den större genom vikvägg kan delas i två mindre.


Kyrkan byggdes av prefabricerade byggnadsdelar. Modulerna är tillverkade av Oresjös Sektionshus AB, konstruktioner gjordes av Rolf Tellstedt AB, VVS av Tolborn Konsulterande Ingenjörsbyrå AB samt EMBE Ventilation. El arbetet stod Lars Berglund Ingenjörsbyrå för och sprängningsarbete, markarbete och gjutning av grunden samt uppförande av klockstapel, plåt- och takarbeten mm. utfördes av Kriminalvårdsstyrelsen med underentreprenörer.

Meningen var att Länsmansgårdens kyrka och Hammarkullens kyrka skulle bli de första i en serietillverkning och kyrkorna var därför praktiskt taget identiska vid uppförandet.

Kyrkans inredning liksom möbleringsplan för församlingssalar och expeditioner ritades av arkitekt Dick Larsson, HPS planering AB och levererades av Wibergs Kontorsorganisation. Graniten till altaret levererades av Kullgrens Enka AB.

Länsmansgårdens kyrka hade 2006 plåtinklädda gavelpartier vilka ursprungligen var av träpanel. Sedan 1980-talet har tyget i bänkarnas och altarringens klädsel bytts från orange till blått. Kormattan av röllakan i ylle, okänd tillverkning på 1960-talet har tagits bort. Två bänkrader har vid okänt tillfälle tagits bort tagits bort.