Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KORTEDALA 18:5 - husnr 1, VÅRFRUKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

VÅRFRUKYRKAN (akt.)
Historik
STADSDELEN KORTEDALA VÄXER FRAM
Kortedalaområdet var till 1900-talets mitt mycket glest bebyggt med enstaka torpställen. Omkring 1950 påbörjades planeringen av den nya stora förorten Kortedala. En stadsplan lades fram och marken fördelades mellan olika byggnads- eller bostadsföretag. Utbyggnaden genomfördes 1952-57. De första boende flyttade in år 1953.

Kortedalas stadsplan är typisk för 1950-talet. Stadsdelen byggdes kring en centralt placerad spårvägslinje och delades upp i "grannskapsenheter". Kortedala Torg blev centrum för hela stadsdelen och dessutom anlades tre "sekundära" centrumanläggningar. Utbyggnaden anpassades till den kuperade terrängen och relativt stora partier med naturmark bevarades mellan husen. Kortedala är ett värdefullt exempel på 1950-talets stadsplanering och bostadsbyggande.

På 1950-talet var Kortedala det största område som planlagts samtidigt i Sverige. Det är också Göteborgs första satellitstadsdel.

KORTEDALA FÖRSAMLING
Fram till 1960 var Kortedala ett distrikt under Nylöse församling. En församlingsdelning 1960 gjorde Allhelgonakyrkan vid Citytorget (byggd 1956) till församlingskyrka.

KYRKAN PLANERAS OCH UPPFÖRS
Allhelgonakyrkan räckte inte för det växande invånarantalet i Kortedala. Planering för en större kyrka i församlingen inleddes på 1960-talet och byggstarten skedde under 1970.

Ritningarna framställdes av arkitekt Johan Tuvert. Den norske konstnären Odd Tandberg formgav den stora relief som täcker korväggen. Kyrkan invigdes på Vårfrudagen, den 19 mars, år 1972 av biskop Bertil Gärtner.

Vårfrukyrkan uppfördes med vidbyggda mötes- och arbetslokaler. Huvuddelen av församlingens verksamhet flyttade hit och den nya kyrkan blev huvudkyrka inom Kortedala församling.

ÄNDRING AV TAK 1987
De platta taken över församlingsdelarna läckte in vatten. Fasadernas avslutande murkrön kapades, takfallen utökades och utanpåliggande rännor monterades. De nya taken blev flacka valmade sadeltak. Ändringen ritades av Tuvert arkitekter AB.

NÖDUTGÅNG 1999
År 1999 gjordes nödutgången vid koret bredare.

ÖVRIGT 1972-2006
Altarringen i kalksten är borttagen. Den var placerad nedanför kortrappan.

PLANERAD AVLYSNING 2006-2007
Kortedala församlings alla gudstjänster och hela verksamheten kommer att samlas under ett tak i Allhelgonakyrkan och Vårfrukyrkan övergår till samfälligheten för disposition till annan nyttjare. Det beslutade ett enhälligt kyrkoråd i maj 2004.