Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG LORENSBERG 55:3 - husnr 1, MÖLNDALS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

MÖLNDALS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i fyra våningar med symmetriskt komponerad gatufasad som är uppbyggd av sandstensimiterande rosafärgad betong, gjuten i formar. De två första våningarna är rusticerade och längs den tredje våningen, den före detta häradshövdingebostaden, löper en paradbalkong som vilar på dekorerade konsoler. Fjärde våningen är täckt med naturstensplattor.

Fönsteromfattningarna i första och tredje våningen är rikt ornerade. I bottenvåningen finns två separata entréer - en för allmänheten och en för domstolens personal. Tidigare hade allmänheten tillgång till båda entréer. Portarna ligger indragna i fasadlivet och nås via en järngrind som enligt äldre fotografier har tillkommit under senare tid. Ovanför allmänhetens entré sitter en vapensköld som föreställer Sävedals, Askims och Västra/Östra Hisings häradssigill.

Tingshuset försågs på bottenvåningen med en stor tingssal, väntrum och rum för åklagare, nämnd och vaktmästare. Tingssalen från 1888 har högt till tak, salen är välbevarad med väggfält och snickerier. Rätten sitter fortfarande på ett podium men all lös inredning är utbytt vid flera tillfällen. De nyare tingssalarna används i första hand.

En trappa upp, det vill säga på entrésolvåningen, låg ursprungligen domarens rum, arkiv och kontorsrum för övrig personal. Den tredje våningen användes helt till häradshövdingebostaden med rum i fil mot gatan och sal mot gården. De övre våningarna i den gamla delen används idag som kontor och en trappa upp finns expedition. Lagmannen har sitt kontorsrum i den före detta häradshövdingebostaden på tredje våningen. En renovering av den äldre delen gjordes 1992. Ingen tingssal eller annan sammanträdeslokal finns numera annorstädes än på bottenplanet.

Enligt ritningar 1952 av byggnadsfirman F.O. Peterson & Söner i Göteborg gjordes i början av 1950-talet en större ombyggnad av tingshuset (nyinvigning 1954). Ombyggnaden föranleddes av att tingshuset skulle komma att hysa två häradsrätter. Huset byggdes till med en fjärde våning som inrymde kontorsrum, och bostad för ytterligare en häradshövding. Under 1950- och 60-talen ändrades häradshövdingebostaden på tredje våningsplanet successivt till kanslilokaler. I samband med tillkomsten av det nya våningsplanet installerades också hiss. På 1970-talet ändrades bostaden på fjärde våningen till kanslilokal.

En genomgripande om- och tillbyggnad gjordes därefter av Christer Liljewall Arkitekter AB med start 1987. På gården uppfördes en 350 kvm stor tillbyggnad som försågs med finns ytterligare en tingssal, en reservtingssal, samtalsrum och förberedelserum. Den tidigare gårdsfasaden är bevarad som vägg invändigt och avgränsar tydligt det nya från det gamla. Nybyggnaden är luftig med stora fönster i de två tingssalarna. Inredningen är i ljusa färger och träslag med lösa och lätt flyttbara möbler. Endast ett fåtal åhörarplatser finns i de nyare tingssalarna.

En tidningsartikel i Handelstidningen 28/8 1888 beskriver och recenserar tingshuset på följande sätt:

"Huru många träkåkar finnas ick på landsbygden, där rättvisan skipas i rum, som äro mindre lämpliga för sitt ändamål, där domhavanden har det illa nog ställt för sig , och där nämnden får taga plats där den kan vid sidorna af salen eller i något hörn. och vittnena sedan! Ja, för dem är det ännu sämre sörjdt. [...] Hvad nu särskilt det tingshus beträffar, hvarom här är fråga, torde man kunna säga, att det varder mönstergillt och väl förtjänar att att mana till efterföljd här och hvar, där man vill avhjälpa sådana brister, som de påpekade. [...] Tingshuset, det första som uppförts i Göterborg, är en värkliig prydnad för trakten, och ho vet om man ej skall våga fälla det omdöme att hittills inom landet det ej varit förunnadt någon rätt att flytta in uti en bostad, som så uppfyller anspråken som denna."

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-26, Stadsbyggnadskontoret Göteborg (SBK) Ritningar 341013-341018, 341024-341036, 341043-341055, 341024-341036, 341043-341055