Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG NORDSTADEN 14:1 - husnr 1, GÖTEBORGS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

GÖTEBORGS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshusets entréparti är smalt och högt med uppglasad överdel. Enligt arkitekterna kan den ses "...som 'den smala vägen' in i ett lagens hus". Fasaden är smyckad med en sgraffito (putsteknik) i modernt formspråk. Konstnären är Ynge Brothén, Göteborg.

Porten är tung och leder in i ett glasat vindfång. Innanför vindfånget finns ett högt ljusschakt med glastak - en sammanhållande del i byggnaden. I trapphallen, kring det runda ljusschaktet, finns på varje våningsplan en djupt röd fondvägg. Stengolvet tar upp cirkelformen, genom en avvikande markering. Cirklar återkommer även i form av runda fönster, dels på entréplanet och dels i "vindsvåningen", i lagmannens tjänsterum.

På entréplanet finns expedition, fyra stora sessionssalar, rum för nämndemän samt en specialbyggd säkerhetssal. Mot gården är fasaden helt glasad, liksom i Asplunds rådhus. I de stora tingssalarna sitter rätten på ett något upphöjt podium med ljuset fallande bakifrån. Den fasta inredningen är specialritad, utförd i al och med genomgående mörka färger. Bordsskivorna är delvis klädda med läder, liksom bordskivorna i Asplunds rådhustillbyggnad. Väggarna är klädda med alpanel. Ett fåtal åhörarstolar är inplacerade i de rymliga rummen. Åhörarstolarna är lösa och kan kompletteras efter behov.

På bottenvåningen finns expedition, fyra stora sessionssalar, rum för nämndemän samt en specialbyggd säkerhetssal. I de stora tingssalarna sitter rätten på ett något upphöjt podium och bakom rättens bord finns en fönstervägg, som ger bakifrån fallande ljus åt salarna. Framför rätten, på en lägre nivå sitter parterna på var sida om podiet och mitt för ordförandestolen är vittnesplatsen placerad. Liksom på entrévåningen är den fasta inredningen är specialritad och utförd i al. Även här är bordsskivorna delvis klädda med läder och väggarna klädda med alpanel. Endast ett fåtal åhörarstolar är inplacerade i de förhållandevis rymliga rummen.

På bottenvåningen finns dessutom en specialanpassad säkerhetssal för brottmål. Säkerhetssalen är den i särklass största sessionssalen i byggnaden. Även här sitter rätten på ett upphöjd podium och med en klarblå fondvägg bakom ryggen. Överljus faller in genom ett avskärmat takfönster. Det ger effekten att endast rättens bord får dagsljus. Kanske ville arkitekterna ge intrycket av att en högre makt finns över rättens huvuden. Någonting mycket speciellt är placeringen av parternas respektive vittnets bord. Åklagare och vittne flankerar domarbordet. Den tilltalades plats är istället placerad rakt framför rättens bord. I det här fallet består försvarets platser av två parallella bord med ett tiotal sittplatser. Placeringen av rättens, parternas och vittnets bord ger intrycket att vittnet möter åklagaren och att försvaret möter rätten - till skillnad från i de flesta andra tingssalar, där parterna möter varandra. I säkerhetssalen finns flera rader åhörarplatser med särskilda stolar avsedda för pressen.

Mot gården, vid de glasade väggarna utanför sessionssalarna, är bord och stolar utplacerade i öppna utrymmen, såväl på bottenvåningen som en trappa upp. Även detta liknar den Asplundska tanken med öppenhet och ljus.

En trappa upp finns sex mindre sessionssalar med karaktär av sammanträdesrum. Inredningen är enkel och i ljusa färger.

Tingssalarna saknar överhuvudtaget tydliga rättsliga symboler. Två trappor upp fanns 1997 inskrivningsmyndighet, kontorsrum och avdelning 3. Ytterligare en trappa upp fanns konkursenheten, kontor, avdelning 1 samt personalens lunchrum. På våning fyra ligger bouppteckningsenhet, kontor, avdelning 2 samt bibliotek.

Den femte våningen, "vindsvåningen", sträcker sig inte över hela byggnadskroppen, utan endast över entréns hörn. Här finns (1997) endast lagmannens rum med en vidsträckt utsikt över stadens hustak och hamnen genom de fönsterband som löper längs väggarna. Även här går de djupt röda och blåa färgställningarna igen. Rummet används dock sällan av lagman, som även har ett kontor i rådhuset, utan används i regel som sammanträdesrum.

Tingsrättens administrativa enhet är placerad i samma kvarter som det nya tingshuset och kan nås genom en bakdörr.

Microfiche av samtliga nybyggnadsritningar finns hos Stadsbyggnadskontorets bygglovarkiv i Göteborg.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-05-29