Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TOLERED 176:1 - husnr 1, TOLEREDSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

TOLEREDSKYRKAN (akt.)
Historik
KYRKANS FÖREGÅNGARE
Kring korsningen Björlandavägen/Toleredsgatan etablerades under 1940-talet ett centrum med butiker, caféer, pensionärslägenheter och skola. Till centrat hör även Tolereds kyrka, som från 1949 huserade i en barack som församlingen fått i gåva av militären. Denna barack tjänstgjorde som kyrkolokal fram tills den nuvarande kyrkan stod klar år 1961. Baracken fungerade därefter som församlingshem fram till 1979, då dess tjänstgöringstid var över.

TOLEREDSKYRKAN PLANERAS OCH UPPFÖRS
Ritningarna till den nya kyrkan arbetades fram av arkitekt Torsten Hansson under slutet av 1950-talet. Kyrkobygget genomfördes 1961, under ledning av byggmästare Ivar Havner.

Invigningen förrättades av biskop Giertz och skedde på Tacksägelsedagen (andra söndagen i oktober) år 1961. Kyrkan var då inte helt färdigbyggd, bl.a. återstod att lyfta tornhuven med på plats. Kyrktomten ställdes i ordning på våren 1962.

Toleredskyrkan är en småkyrka, uppförd med bidrag från Göteborgs Småkyrkostiftelse och insamlade medel från församlingsmedlemmar. Kyrkan är distriktskyrka i Lundby församling.

OMBYGGNAD AV ENTRÉN 1966
Vapenhusets utformning ändrades till nuvarande utseende. Den östra väggen putsades, den västra byggdes upp av betongglas. Kyrkans arkitekt Torsten Hansson ritade ändringen.

FÖRSAMLINGSHEM 1979
Ett nytt församlingshem uppfördes 1979, efter ritningar av Björn Wester på F.O. Pettersson. Församlingshemmet uppfördes med en direkt förbindelse in i kyrkorummet, via en ny stor öppning med en vikvägg.

ÖVRIGT ca 1990-2006
Kyrkan har genomgått en grundförstärkning och en renovering, sannolikt under tidigt 2000-tal. Vid renoveringen målades bänkarna om från en grågrön färg med inslag av omålat trä till blått i två nyanser, med blåklädda dynor.

Den ursprungliga predikstolen, gjuten i betong, är utbytt mot en enklare predikstol i vitmålat trä.

En av de bakre bänkarna har tagits bort, för att skapa ett litet "kyrktorg" i anslutning till entrén.