Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TYNNERED 11:1 - husnr 2, TYNNEREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TYNNEREDS KYRKA (akt.)
Historik
FÖRSAMLINGSBILDNING 1967
Det som nu är Tynnereds församling var tidigare en del av Västra Frölunda församling. Allteftersom bebyggelsen och folkmängden växte fick Tynnered mer och mer självständighet, först som folkbokföringsdistrikt och 1967 som församling och pastorat. Den nya församlingen utgjorde ett snabbväxande ytterstadsområde med stor inflyttning av främst barnfamiljer.

KYRKANS FÖREGÅNGARE
1967 placerades en vandringskyrka på den nuvarande kyrkotomten. Den var ritad av Torsten Hansson och Per Persson (H.P.S. Planering AB) i Göteborg, och tillverkades av Oresjö Sektionshus AB i Smålands Anneberg.

När den nuvarande kyrkan byggdes monterades vandringskyrkan ner. Den byggdes upp i norra Tynnered och invigdes som Grevegårdens kyrka. 1992 invigdes Grevegårdens nya kyrka och vandringskyrkan flyttades igen. Den återuppstod, om- och tillbyggd, några hundra meter bort - nu som Syrisk-ortodoxa församlingens kyrka (S:t Gabriels kyrka).

Furåsens kyrka i Älvsborg, Bjurslättskyrkan på Hisingen (avlyst) och Älvängens kyrka i Utby är andra exempel på bevarade kyrkor av denna typ.

TYNNEREDS KYRKA PLANERAS OCH UPPFÖRS
Redan i samband med församlingsdelningen 1967 tillsatte Tynnereds kyrkoråd en byggnadskommitté. Uppdraget att rita kyrkan gick till arkitekt Stig Johansson vid John Snis Arkitektkontor AB. Ritningarna godkändes 1969, men på grund av rådande byggnadsförbud startade byggnadsarbetena först under sommaren 1971. Generalentreprenör var L-K Byggen AB. Kyrkan invigdes av biskop Bertil Gärtner på Jungfru Marie Bebådelsedag år 1973.

Församlingsarbetet hade tidigare bedrivits i bostäder och olika lokaler i de näraliggande hyreshusen. Den nya kyrkoanläggningen hade församlingslokaler, utrymmen för pastorsexpedition och ordentliga arbetsrum för medarbetarna.

Orgeln med 22 stämmor byggdes av Olof Hammarberg, Göteborg. Den ursprungliga fasta träinredningen tillverkades av Månstads snickerifabrik AB. Textilierna tillverkades av Christina Westmans vävkammare, kormattan kom från Gammelstads Handväveri i Luleå. Kyrkklockorna är gjutna av AB M & E Ohlssons Klockgjuteri, Ystad.

IKONALTARTAVLA 1987
I dopkapellet hänger en triptyk i trä med ikonmåleri av Erland Forsgren, inköpt 1987.

NY ALTARUPPSATS 1992
Kyrkan anskaffade ett flertal konstverk av Lars "Huck" Hultgren, bl.a. en ny altaruppsats i två delar. Uppsatsen är polykrom och avbildar ett kors och en båt.

FÖRSAMLINGSDELNING 1997
År 1997 bildade förutvarande Näsets distrikt en egen församling, till att börja med i pastoratsgemenskap med Tynnered, men fr.o.m. 1 jan. 2000 är Näset ett eget pastorat.

OMBYGGNAD AV TAK 2005
De platta taken på församlingslokalerna och expeditionsbyggnaden byggdes om och fick flacka fall. Taken kläddes med koppar. För att klara ökade miljökrav kompletterades avvattningen med stora "kalkfällor" under mark i form av cisterner med kalkkross, som vattnet från taken leds igenom.

KOPPARSTÖLDER 2006
Kopparplåtar, stuprör och krönplåten till en mur blev stulna. Kopparplåten ersattes med brun plåtisol.

OMBYGGNAD 2006
Under 2006 genomfördes en större ombyggnad av kyrkan, främst av kyrkorummet. Ändringarna ritades av arkitekt Akke Zimdal. Syftet var en inre upprustning och förbättrad belysning. Den förbättrade belysningen åstadkoms genom kompletteringar med spotlights i taket och monterade på de befintliga nedhängande armaturerna.

De inre ombyggnaderna var relativt omfattande. Korgolvet höjdes två steg över långhuset i nästan hela rummets bredd. Trappan gjordes i granit lik det befintliga podiet för altaret (som behölls). Korgolvet lades med kvadratiska klinkerplattor i likartat utförande som det ursprungliga. I norr byggdes en ramp i granit. Mycket kraftiga, höga ledstänger/staket i trä byggdes längs rampen samt vid kortrappan, den nya trappan ned till sakristian och på ömse sidor om altaret.

Ombyggnaden innebär att det inte längre är möjligt att koppla kyrksalen till kyrkorummet, det höjda koret är i vägen för två av dörrparen och dessa har satts igen. Utrymmet mellan dörrarna och koret används för förvaring av altarringen. Den är uppbyggd av raka sektioner i omålat trä. Knäfallet är omklätt från mörkblått till ett ljuslila tyg.

Den ursprungliga predikstolen togs bort. Den stod söder om altaret, i mötet mellan kor och långhus, och var murad i rödbrunt tegel. Den hade raka sidor och det främre hörnet var avfasat och bildade framsida. Korgen låg fyra steg över korgolvet, överliggaren och pulpetbordet var i lackerad furu.

Innertaken (båda nivåerna) i kyrkorummet har målats i en ljusgrå nyans. De var ursprungligen omålade.

ÖVRIGT
Ritningarna på kyrkan har förkommit i samband med ett större projekt där alla kyrkoritningar skulle digitaliseras.