Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ RUTH 5 - husnr 1, OXIE OCH SKYTTS HÄRADS FORNA TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

OXIE OCH SKYTTS HÄRADS FORNA TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en imposant byggnad, uppförd i två våningar på en hög naturstenssockel och med röda tegelfasader. Byggnaden består av tre delar, ett högre, mot esplanaden utskjutande mittparti som flankeras av två lägre partier. Byggnadens symmetriska uttryck accentueras av det centrerade entrépartiet som drar all uppmärksamhet till sig. Entrén nås via en hög stentrappa som halvvägs upp till ingången breder ut sig i en terrass med stenbalustrad. Den markeras ytterligare av en naturstensportal uppbyggd av halvkolonner som bär upp två iögonfallande stenlejon. Fönstret i andra våningen har inkomponerats i motivet och försetts med omfattning i sten och ett överstycke med puttis hållande en vapensköld.

Byggnadens hörn är anmärkningsvärt nog rundade vilket för tankarna till en borg eller en befästning. Arkitekten Teodor Wåhlin har i andra byggnader visat sitt intresse för och influenser av medeltida borgarkitektur. På byggnadens baksida skjuter tingssalen ut från fasaden i övrigt. Taket är ett motfallstak belagt med svart takpapp, dolt bakom en hög murad balustrad som löper runt huset. En tandsnittsfris av tegel markerar takfoten.

Från huvudentrén leds besökaren in i en spatiös foajé vars golv är belagt med svarta och vita klinkers lagda i schackrutsmönster. Dörren till tingssalen flankeras av rödmarmorerade kolonner med kapitäl i kompositaordning. Två trappsteg skiljer foajén från salen. Tingssalen är rektangulär med ett stort fönster med frostade rutor placerat i fonden bakom den plats där rätten tidigare satt. Podiet är ännu delvis bevarat men mindre än ursprungligen. Kraftiga mörkbetsade träbjälkar präglar taket och mellan dem har putsen bemålats med girlangmotiv. Förutom det stora fönstret lyses salen upp av tre stora takkronor i smide. Ekimiterande bröstningspaneler löper runt salen. På var sida om rättens plats, vid salens långsidor, finns valv som markeras av mörkbetsade träkolonner. Valven leder in till passager som leder vidare till rum bredvid tingssalen.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-01