Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERVIK ED 1:49 - husnr 1, VÄSTRA EDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA EDS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
År 1863 stod den nya kyrkan i Västra Ed klar. Ritningarna utfördes av professor Albert Törnqvist. Han var förtjust i historiska stildrag och i Västra Ed kom nyklassicistiska och nygotiska stildrag att dominera. Marken till den nya kyrkan och kyrkogården skänktes av dåvarande ägaren till Eds säteri och bruk, justitieministern och friherren Johan Nordenfalk. Eftersom församlingen ville att kyrkan skulle ha sin huvudingång i tornet mot landsvägen kom kyrkan att bli "felvänd". Den fick alltså tornet i öster och koret i väster. Den 30 augusti 1863 invigdes den nya kyrkan av biskop Ebbe Gustaf Bring. Under tiden byggnationen av kyrkan pågick hade kyrkklockan tagits ner från klockstapeln vid gamla kyrkan och gjutits om. Inskriptionen från 1666 då klockan tillverkades behölls dock. Lite är känt om hur den nya kyrkan vårdades under 1800-talets sista decennier. Ett förslag på en stor upprustning med flera förändringar görs av Sven Brandel 1926 i samband med att denne varit på plats i socknen för att inspektera restaureringen av den gamla kyrkoruinen. Det är dock oklart om något av Brandels restaureringsförslag verkligen genomfördes. År 1937 ställdes kyrkans sanctuarium i ordning i norra korsarmen. Där förvaras idag flera äldre inventarier från den gamla kyrkan såsom delar av predikstolen, kyrktupp, epitafium och flera gravvårdar av järn samt äldre foton och ritningar av kyrkan.

Den första dokumenterade stora renoveringen av kyrkan genomfördes 1938 efter ett förslag upprättat av Johannes Dahl, Tranås. De putsade delarna av taket samt väggarna lagades, innertaket av trä tätades och i långhus, kor och tvärskepp förbättrades isoleringen i taket. Samtliga fönster försågs med innanfönster och fönsterbänkarna putsades. I korfönstren och i de runda fönstren över sakristians dörr insattes antikglas. Mot fönstren på östra läktaren gjorde nya räcken och orgelläktarens mittparti flyttades fram. Sanctuariet fick ett smidesräcke och dörrarna sågs över. På altarringen byttes tyget på knäfallet och ett nytt altarbord uppfördes. Ett nytt värmesystem installerades och ett pannrum grävdes ut under norra sidoskeppet. I kyrkorummet togs de gamla värmekaminerna bort och golvet under dessa lagades. På pelaren bakom predikstolen uppsattes en skulpterad och förgylld sol. Dessutom sattes en minnestavla upp vid predikstolskorgen över predikstolens donator. Ny armatur, tolv ljuskronor och fyra lampetter tillverkade av AE Bolling, Gränna, skänktes av församlingens kyrkliga ungdomskrets och prostgårdens sommarkonfirmander. Exteriört genomfördes en allmän översyn. Kyrkan återinvigdes pingstdagen 1938 av biskop Tor Andrae.

Efter diskussioner med Statens Historiska museum fick församlingen 1939 tillbaka ett av de altarskåp som man skänkt till museet. Det är ett helgonskåp från gamla kyrkan som föreställer Katarina av Alexandria. Efter konservering i Stockholm installerades skåpet i kyrkans sanctuarium där det hänger idag. År 1946 byggdes orgeln om av A. Mårtensson i Lund. Orgelfasad och läktare är troligen ritad 1861 av A. Gellerstedt och byggdes av P. L. Åkerman för den nya kyrkan. Taket på tornet och långhuset lades om 1957 varvid den äldre svartplåten byttes mot kopparplåt. Där under lades spontat virke och reglar så att ett utrymme för kondensvatten bildades. Dessutom målades kyrkfasaden om i en ljusare ton.

Nästa stora översyn av kyrkans interiör utfördes 1973. Då rengjordes och målades väggar, tak, inredning och inventarier. Antalet bänkar minskades och bänkarna byggdes om för att bli bekvämare. Under södra sidoläktaren iordningställdes rum för söndagsskolan med hjälp av en vägg av träpanel och glas. I koret placerades en mindre orgel med fyra stämmor. Golven i bänkkvarteren slipades och lackades. Kyrkorummets takisolering förbättrades. Södra sakristian målades omoch i norra sakristian ordnades för textilförvaring. I vapenhuset togs den södra läktartrappan bort och ersattes med en spiraltrappa från södra läktarunderbyggnaden. I utrymmet efter den borttagna trappan inreddes kapprum och toalett i bottenplanet samt förvaringsskåp i läktarplanet. Under orgelläktaren placerades en skärmvägg för kapphyllor. Ångvärmeanläggningen ändrades till vattenburen värme. Rörledningar och värmepanna byttes medan radiatorerna fick vara kvar. Elanläggningen sågs över och försågs med vibrator. Vapenhuset försågs med nya innerdörrar. Exteriört lagades sprickor och fasaden målades. Återinvigningen företogs av biskop Ragnar Askmark.Fasaden putsades på nytt 1995. Då målades också fönster och dörrar. Nya hängrännor och stuprör monterades. Två år senare handikappanpassades långhusets södra ingång med ramper och asfalterad gång från kyrkans parkering.