Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING GÖKHEM 16:1 - husnr 1, GÖKHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖKHEMS KYRKA (akt.)
1995-06-14
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2001:
GÖKHEMS KYRKA är en välbevarad romansk absidkyrka som uppfördes under 1100-talet eller tidigt 1200-tal. Under katolsk tid var kyrkan prebende till Skara domkapitel. Korets väggar höjdes under tidigt 1300-tal. Från samma tid är takstolarna över det ursprungliga långhuset. De var avsedda att vara synliga. Långhuset förlängdes åt väster senast under 1300-talet. Tillbyggnaden markeras (sedan restaureringen 1967) med en rits i putsen utvändigt samt genom den västra valvbågen som är en rest av den gamla västväggen. Sannolikt hade kyrkan senare ett platt träinnertak, en port på norra sidan och var utan vapenhus.
Sakristian och vapenhuset, som byggts till åt norr är även de medeltida. Sakristian har tidigare haft en liten källare där nattvardsvinet förvarades. Vapenhuset uppfördes ursprungligen som ett Mariakapell och är idag ett av de få medeltida kapell som ännu finns kvar, dock nu i en annan funktion. Kapellet har haft (enligt undersökningar 1988) en låg port och en fönsteröppning på ömse sidor om nuvarande portal. Man tror att altaret kan ha stått framför fönstret. Portalen och fönstret har murats igen någon gång mellan 1487 och 1785. De nuvarande takvalven slogs omkring 1485 och vid samma tid sattes de små medeltida fönstren igen på långhusets och korets sydvägg. Väggar och takvalv har kalkmålningar från ca 1487, sannolikt utförda av mäster Amund. Vissa av målningarna är idag hårt konserverade. Långhusvalven har aldrig överkalkats.
Fönstren har förstorats i flera omgångar bl.a. 1760. Koret och långhuset har avskärmats av ett skrank som enligt uppgift togs bort ca 1720, samtidigt som Mariaaltaret i långhusets nordvästra hörn. 1724 byggdes en mansläktare längs västväggen. 1731 uppförde man en kvinno- och pigläktare utmed den norra väggen, från den västra valvbågen fram till triumfbågen.
1775 togs ett s.k. "Munkaltare" bort i vapenhuset och i dess ställe gjorde man dagens port. Portalen åt väster murades igen och dess dörr användes i den nya öppningen. De båda vapenhusen, de södra av trä och det norra av sten, fick bänkar vid denna tid. Kyrkans första orgel installerades på västläktaren och därvarande sittplatser ersattes av två nya "flygelläktare" på nord- och sydsidan. Kyrkorummet var alltså vid denna tid helt omslutet av läktare. Vapenhusen fanns parallellt tills dess att det södra revs i mitten av 1800-talet. Sydportalen murades igen och den smala romanska portalomfattningen flyttades till den norra ingången där den sattes upp i förenklat skick. Under 1800-talet togs också den södra läktaren bort.
1913 restaurerades kyrkan enligt förslag av hovintendenten Gustaf Hoving (Lindgren?). Kyrkorummet, med dess fasta inventarier, målades om. Korets och långhusets golv bröts upp, gravar och gravhällar togs bort och ett nytt kalkstensgolv lades i gångarna och i koret. Den norra läktaren revs och den gamla, slutna bänkinredningen togs bort och ersattes av nygotiskt inspirerade bänkar på ett nytt trägolv. Det som avlägsnades såldes eller brändes tillsammans med en hel del medeltida skulpturer. Den västra läktaren byggdes om och det västra valvet murades om. Vapenhuset gjordes på nytt till en del av kyrkorummet i det att valvbågen mot kyrkorummets slogs. I absiden togs de två tidigare fönstren upp och i sakristian höjdes dörren.
1928 genomfördes en restaurering ledd av ark. Axel Forssén som främst tog sig an nyupptäckta målningar på väggar och tak samt återskapade originalfärgsättningen på den fasta träinredningen. Korets draperimålning från 1781 togs bort. Denna hade tidigare sin motsvarighet även runt fönstren. 1946 genomförde arkitekt Ärland Noréen en restaurering som innebar att bänkarna från 1913 byggdes om till en sluten bänkinredning med brädpanel mot ytterväggarna och att vindfånget i vapenhuset byggdes om och fick ny beklädnadsdörr. I vapenhuset sattes väggfasta bänkar in. Södra fönstret i absiden fick antikglas insatt. Elektrisk värme och ljus installerades av ing. S Lidén. Konservator C O Svensson konserverade målningarna (i etapper 1943 och 1946-47) som sotats ned av kyrkans båda kaminer.
1967-70 lagades sprickbildningar i murarna och en utvändig renovering genomfördes. 1976 renoverades vissa fönster medan andra nytillverkades som kopior. 1984 installerades ett nytt orgelhus på västläktaren. 1988 genomfördes en konservering av invändigt måleri. Målningar togs fram i det norra vapenhuset. Altarets sidoskärmar från 1800-talet, angripna av skadedjur avlägsnades samt en ljudanläggning installerades. 1991 sattes ett nytt textilskåp in i vapenhuset.