Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING KINNEVED 6:1 - husnr 1, KINNEVEDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KINNEVEDS KYRKA (akt.)
1995-10-18
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2001:
KINNEVEDS KYRKA är en romansk absidkyrka vars medeltida murverk sträcker sig till långhusets två östra travéer. Kyrkan kan ursprungligen ha haft öppen takstol eller möjligen platt trätak. Den romanska kyrkan har haft tre små rundbågiga, högt placerade fönster i södra fasaden: ett i koret och två i långhuset. Absidfönstret murades igen 1953. Kyrkan hade sannolikt tre portaler; en i korets sydvägg, där den nuvarande sakristiedörren ursprungligen kan ha suttit och en rundbågig norrportal, dit den nuvarande torndörren hörde, samt en rakt avslutad sydportal. Ingen av dessa är idag i bruk. Ursprungligen hade kyrkan sannolikt en senmedeltida sakristia, ett vapenhus åt norr och ett västtorn i sten vilket enligt uppgift skall ha varit i dåligt skick redan under 1600-talet. Under senmedeltiden slogs valv i kor och långhus vilka dekorerades 1953 med grå och röda ribband i medeltida stil. Enligt uppgift skall kyrkan ha haft spåntak på 1700-talet. Interiört genomfördes 1786-87 en större renovering då "golv, stolar, disk och altare måste omgöras" Kyrkan vitputsades invändigt och sakristian byggdes om så att fönstret åt öster förstorades och en dörröppning togs upp åt norr.
Vid en större om- och tillbyggnad 1819-1820 revs vapenhuset åt norr samt tornet. Ett nytt torn byggdes upp och långhuset förlängdes åt väster med en stomme som mestadels bestod av gråsten. Denna förlängda del täcktes av ett trätunnvalv, fick två högre fönster och hit flyttades kyrkans läktare från 1733. Vid samma renovering vidgades triumfbågen, kyrkan putsades och målades om samt att kyrkan fick en ny takstol. 1829 fick kyrkan nytt spåntak. De invändiga väggarna putsades åter om 1841. 1885 fick kyrkan en femstämmig orgel, byggd av orgelbyggaren Molander. 1866 renoverades kyrkan invändigt så att absiden försågs med draperimålning kring fönstret samtidigt som kyrkan fick en ny altarring, nytt altare och ny predikstol. I samband med detta tillkom målningar i koret. Några år senare, 1883, fick kyrkan en ny orgel.
Vid renoveringen 1910-11 var den nationalromantiska stilen förhärskande vilket gjorde att väggpilastrarna fick kapitäl, valven försågs med ribbor av cement, nytt golv lades, väggarna jämnades ut, triumfbågen målades i romansk stil och undre delen av väggarna målades blå. De slutna bänkkvarteren byttes mot fristående bänkar med öppen rygg. Kyrkans spåntak byttes ut till ett lertegeltak. Målningar i koret från 1685 påträffades men kalkades över. 1922 täcktes tornhuven med kopparplåt. Kyrkan fick elbelysning 1929 och började värmas med lågtrycksångvärmeledning 1938. Det senare gjorde att man fick bygga ett pannrum under mark söder om koret.
1951-53 renoverades kyrkan under ledning av arkitekten Gunnar Hoving vars förslag bygger på Ärland Noreens från 1944. Byggmästare var Folke Mann och konservator Olle Hellström. Utvändig och invändig puts togs bort, väggarna putsades om och hela kyrkan målas om invändigt. Triumfbågen återfick sina ursprungliga mått och absidfönstret murades igen. Vid renoveringen placerades den nuvarande uppsatsen på altaret istället för en tidigare uppsats i form av ett kors med vitt draperi och symboler för tro, hopp och kärlek. Den medeltida madonnan fick sin plats i långhuset och västportalen i tornet murades om från rundbågig till rak modell och hit flyttades nu den medeltida dörren som förut stått i sakristian som arkivport. I sakristian uppfördes det lilla altaret på vilket träskulpturerna från den altaruppställning som kasserades år 1786 är placerade. En ny predikstol tillverkades och ovan den sattes ett tidigare ljudtak upp efter att det kompletterats och renoverats. Golven lades om, nya innandörrar, bänkar och fönster sattes in.
1975 lades förslag på att kyrkans tak återigen skulle täckas med spån eftersom de dåvarande lertegelpannorna var för tunga för takstolens dimensioner. 1980 fick kyrkan en ny orgel medan den äldre fasaden från 1885 behölls. 1983 renoverades kyrkan och målades om invändigt. Läktaren byggdes om och fick nytt golv, säkerhetsräcke, nya bänkar och nya skåp. I kyrkorummets västra del togs ett bänkpar bort och en manöverpulpet för ljus och ljud sattes in. Sakristian fick en ny utvändig dörr för att skydda för drag och den äldre dörren innanför. 1995 sattes ett nytt textilförvaringsskåp in i sakristian.