Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY RESIDENSET 3 - husnr 1, RESIDENSET

 Byggnad - Beskrivning

RESIDENSET (akt.)
Historik
Byggnadens mellersta del uppfördes som en del av en köpmansgård i början av 1700-talet. År 1821 köpte Kronan den så kallade Schwanska gården för att bruka huvudbyggnaden som residens för landshövdingen. Under 1830-talet gjordes en tillbyggnad till huset vid dess södra gavel. Någon gång under därpå följande decennium förlängdes den nya tillbyggnaden ytterligare åt söder. År 1871 förvärvades den norr om huset belägna så kallade Westbergska gården, troligen uppförd under tidigt 1800-tal, då fler tjänstelokaler behövdes. Strax därefter byggdes denna norra gavel till med ny entré och trappa. Alla byggnadskropparna är uppförda i kalksten och är idag sammanbyggda. Den södra delen rymmer tjänstebostad för landshövdingen och den norra Länsstyrelsens kontorslokaler.

Byggnaden är sin helhet i två våningar med inredd vind, och står under ett tegeltäckt mansardtak. Taket bryts upp av flertalet regelbundet placerade takkupor i båda takfallen.
Den södra delen av byggnaden fick vid tillbyggnadstiden kring år 1840 det nuvarande symmetriska utseendet och portaler med empireomfattningar. Den norra delen sluter sig i bredd och form till det äldre komplexet sedan 1930-talet, då dess sadeltak ersattes med brutet tak, likt det på den ursprungliga residensdelen. Dock har fasadbehandlingen en yngre karaktär. Båda byggnadskropparna är slätputsade och har profilerade gesimser. Den norra delen är avfärgad i en varmt gul kulör, medan den södra delen är ljust gulbeige. Den norra delen har även en profilerad gördelgesims och putsade rusticerade hörnkedjor i bottenvåningen. Byggnaden har tre ingångsportar vid Strandgatan i öster. Alla har träomfattningar i klassisk stil, med pilastrar och överstycken i form av tympanonfält. Den norra porten har ett dörrblad med speglar och överljus, och utgör entré till kontorsdelen av residenset. De två andra är pardörrar med speglar och överljus. De övre speglarna i den mellersta porten är glasade och har fint utformade järngaller. Denna port utgör entrén till residensets bostadsdel. Porten längst söderut används ej. I byggnadens norra del finns fortfarande nischen efter ytterligare en port kvar. Där finns numera ett fönster. Fönstren i den norra delen utgörs av tvåluftsfönster spröjsade till sex rutor. Den södra delen av byggnaden har spröjsade tvåluftsfönster i bottenvåningen, och andra våningen sitter tvåluftsfönster med bredare spröjs i övre delen. Alla snickerier är målade i en gråblå kulör.

Vissa förändringar har gjorts i byggnadens exteriör, bland annat togs fönsterluckorna mot Strandgatan bort vid en fasadrenovering under slutet av 1940-talet. Vidare, under 1950-talet, byttes en stor del av fönstren ut och fler takkupor togs upp.

Interiören har en blandning av olika tidsepoker. Ett fåtal detaljer från 1700-talet finns kvar, men det hela domineras av inredningsdetaljer från sent 1800-tal samt 1900-tal. Kontorslokalerna har en modern inredning.

Länsresidensets utvidgning sedan 1800-talets början kan klart urskiljas i byggnaden, vilket ger den ett kontinuitetsvärde. Byggnaden, som är byggnadsminnesförklarad, har ett högt kulturhistoriskt värde och dess sociala och miljöskapande värde för området och staden i stort är omistligt.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 2. (2003). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-53-7