Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALMSTAD SLÄTTÅKRA 4:13 - husnr 1, SLÄTTÅKRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SLÄTTÅKRA KYRKA (akt.)
1997-03-27
Historik
Slättåkra kyrka är en romansk stenkyrka som uppfördes under perioden 1100-1349. Murarna är uppförda av gråsten i skalmursteknik och är något över 1 m tjocka och vilar på en sockel av natursten. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett smalare absidförsett kor. I väster finns ett stentorn i jämnbredd med långhuset och på korets norra sida en vidbyggd sakristia. I kyrkan ingår de huvudsakliga mursträckningarna av en romansk stenkyrka.
Det befintliga västpartiet, med förlängt långhus och brett västtorn, tillkom 1776. Tidigare fanns en fristående klockstapel på kyrkogården. Likaså inreddes tornets bottenvåning med bänkplatser. 1793 tillkom det nuvarande välvda innertaket. Ursprungligen har kyrkan haft plant innertak, möjligen avlägsnat 1669. 1862 revs ett äldre vapenhus i söder, eftersom det inte behövdes sedan stentornet tillkommit. Mitt emot vapenhuset på norra sidan fanns den s.k. kvinnoingången, som 1671 murades igen och ersattes med ett fönster. 1874-76 tillkom en nyklassicistisk interiör i kyrkan. 1935-36 tillbyggdes sakristian i norr efter ritningar av arkitekt Harald Wadsjö.
Kyrkan är såväl ut- som invändigt vitputsad och murarna genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Långhus, kor och sakristia täcks av separata sadeltak täckta med kopparplåt. Tornet är av sten till en höjd endast obetydligt högre än långhusets takfot, och kröns av en särpräglad spåntäckt överbyggnad i barock med huv och sluten lanternin. Huvudingången är placerad i väster genom tornet.
Kyrkans interiör präglas idag av den omfattande restaurering som genomfördes 1935-36 efter arkitekt Wadsjös förslag. Denna syftade till att lyfta fram kyrkans äldre stilkaraktär och ett flertal tillskott från 1800-talet avlägsnades. Vid detta tillfälle rekonstruerades en triumfbåge mellan långhus och kor, och i koret slogs ett kryssvalv i tegel. Den gamla altarmålningen av Thorvaldsens Kristus togs bort och ersattes av kyrkans äldre altaruppsats från 1500-talet. Dessutom slopades utrymmet för sakristia bakom målningen. Bänkarna fick nya gavlar och läktarens flygelpartier avlägsnades och den fick dess nuvarande form. Läktaren fick samtidigt nya bärande kolonner. I taket mellan läktaren och kyrkorummet insattes ett bågformigt valv som vilar på kolonner med snidade kapitäl med förgyllda lyror. Målarmästaren Peter Hallbergs målningar från 1801-02, som nu pryder tak och läktarbarriär, togs också fram. Allt konserveringsarbete utfördes av konservator Erik Sköld, Halmstad. Absiden har ett hjälmvalv samt ett sydfönster. Predikstolen i renässans är från 1634.
1971 skedde återigen en restaurering i kyrkan, efter ritningar av arkitekt Burt Stenberg. Kyrkorummet omändrades för att kunna följa tidens krav på moderniteter samtidigt som kyrkans inre fräschades upp. Bl a togs sju bänkrader längst ned i kyrkan bort och istället inreddes på norra sidan ett särskilt rum för dopfölje och brudpar. På motsatta sidan ordnades en del för bokbord och andra föremål.

Övrigt - I kyrkan bevaras ett triumfkrucifix från 1200-talet.
Trädopfunt i barock från tidigt 1700-tal
Målning av Thorvaldsens Kristusstaty förvaras på läktaren.