Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGSBACKA BROGÅRDEN 2:2 - husnr 1, HANHALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HANHALS KYRKA (akt.)
1994-11-09
Historik
Hanhals medeltida kyrka övergavs efter det att en ny kyrka uppförts i socknen 1892-94. Material från den medeltida kyrkan användes i nybygget, spreds bland församlingsbor och inköptes av Göteborgs museum.

Den nya kyrkan ödelades av en brand 1936, varvid den medeltida, då förfallna, kyrkan rustades upp och återinvigdes 1940. Större delen av de material som församlingsbor och museet tagit tillvara återfördes till kyrkan. Arbetet leddes av landsantikvarie Erik Salvén tillsammans med stadsarkitekt Fredrik Wetterqvist, Halmstad.

Kyrkan består av långhus med absidial koravslutning och har vapenhus i norr och söder samt nord ingång till koret. Det norra vapenhuset används sedan 1940 som sakristia. Kyrkan har sedan 1940 även en västingång. Klockorna hänger i en fristående klockstapel, som står placerad på en höjd väster om kyrkan.

Takets figurativa måleri utfördes av Johannes Dürcks 1770, medlem i "Götheborgs Stadz Konst- och Målar Embete" och även verksam i bl.a. Hålanda kyrka (1776). Vid upprustningen 1940 återfanns 150 brädpar från det gamla taket, vilka låg till grund för en rekonstruktion av resterande partier av Erik Sköld. Taket hade ursprungligen en trebruten avslutning i öst, men fick vid uppbyggandet en rundad avslutning. Rundningen innebar att taket försköts mot öst och de 18 brädor som blev över förvaras i klocktornet. Altarskåpet, predikstolen, takpanelen, ett antal bänkskärmar m.m. tillhör kyrkans äldre inredning.

1990 genomgick kyrkan interiörrengöring, mindre reparationsarbeten samt ommålning av snickerier. Vid tillfället sågs även textilförvaringen och elsystemet över och ändrades, uppvärmningen byttes ut och vindarna tilläggsisolerades. Arbetet genomfördes efter program- och arbetshandlingar framtagna av Defyra Arkitekter AB, Göteborg.