Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARBERG ROLFSTORP 24:1 - husnr 1, ROLFSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ROLFSTORPS KYRKA (akt.)
1994-11-19
Historik
Kyrkan är uppförd i romansk stil. De äldsta delarna är förmodligen från 1200-talet. Kyrkan har byggts ut i olika etapper. Först västerut på 1600-talet och sedan 1816-17 då murarna gjordes högre och korsarmarna byggdes till. Vapenhuset tillkom i samband med tornbygget år 1926.

Det första tornet som var av trä byggdes i slutet av 1700-talet och före det hängde klockorna i en fristående stapel. Det nuvarande tornet är byggt i sten, som resten av kyrkan, och har två klockor.

Kyrkan renoverades senast 1962 då man hittade kalkmålningar från medeltiden. Målningarna visar händelser ur Jesu liv. Ursprungligen kan man anta att kyrkans väggar och tak var fyllda av olika målningar med motiv ur Bibeln. Målningarna som syns idag har troligtvis tillkommit i olika skeenden av kyrkans historia. De tydligaste målningarna, med motiv hämtade från Getsemane och korsfästelsen tros ha tillkommit under 1400-talet och målningarna under dessa, troligtvis föreställande motiv från Jesu dop, någon gång under 1300-talet.

Något speciellt med Rolfstorps kyrka är att det i ett fönster i söder växer en ros. Drygt 30 smala stammar letar sig upp under karmen mellan de båda glasen. Det sägs att rosen kan vara så gammal som 300 år. Den blommar i maj.

Under romansk tid upp förs kyrkan (bevarat från denna tid är den västra delen men även en romansk dopfunt samt kalkmålningar).

Under tidig medeltid uppförs en rund byggnad, ev en kastal el. dylikt, öster om kyrkan.

Omkring 1600-t uppförs ett gravkor beläget i östra kyrkogårdsmuren.

1817 kyrkan byggs om till korskyrka, tvärskepp och korparti.

1924 kyrkans torn av trä ersätts av ett putsat västtorn.

1951-52 konserveras predikstol, baldakin, altaruppställning samt äldre, skulpterade, bänkgavlar i Rolfstorps kyrka. Arbetet utförs av konservator Thorbjörn Engblad, Alingsås. Predikstolen var påmålad i tre lager. Dessa bortskrapas med äggjärn och Antinol och Ammoniak anv. för borttagande av äldre fernissor och färger. Bättringsarbetet utförs med oljefärg, nytt guld och tempera till patinering. Predikstolen stod urspr. på kyrkans södra sida, med figurerna från höger till vänster: Getsemane, Jesu fängslande, Korsfästelsen, Uppståndelsen och sist Kristus i skyn som domare. Predikstolens äldsta delar är gjorda i ek, medan senare tillkomna lagningar m.m. är i fur. 2 st änglahuvuden och en Herm (närmast väggen) är tillverkade 1924. Fältomramningen närmast uppgången, två äldre änglahuvuden, evangelistfiguren närmast väggen, antas av konservatorn vara från 1700-talet.

1956 kyrkan putsas om med en kalkbruksbaserad puts.

1960-talets mitt (omkring) beläggs korsarmarnas tak med svart glaserat taktegel.

1960-61 genomförs en restaurering efter handlingar av Johannes Olivegren, Göteborg. Vid tillfället framknackas interiört äldre målningar, framförallt från senmedeltid, men även fragment av äldre medeltida målningar och en draperimålning som antas härröra från 1700-talet. Arbetet utförs av konservator Thorbjörn Engblad, Alingsås. Målningarna var dolda under 6-7 kalklager och under den nu framtagna figurmålning syntes spår av äldre, ej figural, dekor, målad direkt på putsen. De två, i grått och rött, konturmålade figurerna längst ned är äldre än övriga fragment och motiven antas ha haft beröring med Jesu dop (ängeln pekar på en duva och den andre figuren kan ha framställt Johannes döparen eller Jesus). Motivframställningen på bevarat parti å norra väggen har varit Getsemane, Jesu fängslande (kneckt med lykta och blödning från ena örat), Före korsfästelsen och Golgatascenen. Vid arbetet konstateras att kyrkans väggar vid ett tidigare tillfälle höjs ca 50-60 cm och att kyrkan möjligtvis kan ha förlängts mot tornet.

1984 byggs kyrkan om interiört efter förslag av stadsarkitekt Carl Estmar, Falkenberg och förses med en läktarunderbyggnad med bl.a. samlingsrum och sakristia.

1987 genomförs en fasadrenovering där lagningarna utförs med Ernströms hydrauliska kalkputs till putslagning och avfärgning sker med Serponit KC-färg. (Kyrkans fasader, innan åtgärden, uppges vara från grunden uppmurade och putsade med kalkbruk 1956 och med det senaste putsskiktet 5-10 mm av ett bruk av B-kvalitet med cementinblandning).