Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD ÄLVSBACKA KYRKA 1:1 - husnr 2, ÄLVSBACKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄLVSBACKA KYRKA (akt.)
1995-03-08
Historik
Komplettering vid inventering 2003:
År 1728 bildades i Älvsbacka en annexförsamling till Nyed. Det kapell, som man började bygga, tillkom på begäran av brukspatronen Henrik Kolthoff på Östanås, som anhöll att "för den långa och svåra vägen, som härifrån var till moderkyrkan vid Nyed, få, vid sitt bruk Älvsbacka, för sitt bruksfolk och nästgränsande hemman, uppbygga ett kapell, vilket honom genom Kungl. Resolution i nåder beviljades 1728". Samma år den 27 maj startade bygget av ett kapell av timmer. Det fick en rektangulär form med brutet, lågt skiffertak. Den 21 februari 1731 invigdes kapellet av prosten Axel Norén. År 1819 avskiljdes Älvsbacka såsom egen församling och kapellet blev sockenkyrka. År 1822 företogs en grundlig reparation, då bl a taket belades med skiffer och kyrkan rappades. Redan på 1830-talet började man dock fundera på att så småningom låta bygga en kyrka av sten. Under senare delen av 1800-talet talas i kyrkans protokoll ofta om det kommande stenkyrkobygget, till vilket man hade en särskild kassa. Reparationer utfördes på kyrkan åren 1856 och 1874.
År 1909 ingick man till Kungl. Maj:t med begäran att få riva gamla kyrkan och uppföra en ny. 1914 fick man ritningar till en ny kyrka att uppföra i tegel eller betong. Ritningarna var framarbetade av arkitekt Osvald Almquist, kompletterade av Gustaf Holmdahl.. Det gamla kapellet började rivas först 1922. Omedelbart därefter sattes det nya byggnadsarbetet igång, på samma plats där den föregående kyrkobyggnaden hade legat. Arbetet utfördes efter arkitekt Almquist ritningar, vilka dock ändrats och kompletterats av arkitekt Gustav Holmdahl. Kyrkan uppfördes av tegel och vitputsade väggar. Taket gjordes brant fallande och kläddes med skiffer. För övrigt fick kyrkan i stort sett samma form och dimensioner som den gamla, dvs med en längd av ca 27 meter och en bredd av 12 meter. Inredningen skedde i samråd med konstnären Gunnar Torhamn från Stockholm. En del församlingsbor ville att kyrkan skulle få tornbyggnad, men så blev inte fallet, utan den gamla 1700-talsklockstapeln bibehölls och renoverades.
Grunden lades av L E Vestman, Deje och Gustav Olsson, Älvsbacka. Byggmästare var bröderna Lundéen, Molkom. Skiffertaket lades av Grythytte skifferverk. Först hade man tänkt behålla den gamla kyrkans orgel, men så beställdes en ny orgeln med åtta stämmor och två manualer, vilken uppsattes av Åkerman & Lund, Sundbyberg och målades av Efraim Sjöqvist, Munkfors. På förslag av en del församlingsbor skulle den nya kyrkan få tornbyggnad, men så blev ej fallet. Man bibehöll i stället den gamla 1700-talsklockstapeln. Kyrkan invigdes den 17 augusti 1924 av biskop J A Eklund.
De förändringar som skett efter invigningen rör främst tekniska installationer samt en omdisponering av utrymmen i sakristian.