Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTINEHAMN KILSBY 1:3 - husnr 1, VISNUMS-KILS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VISNUMS-KILS KYRKA (akt.)
1995-04-19
Historik
Komplettering vid inventering 2003:
Visnums-Kils stenkyrka uppfördes i sin helhet vid 1700-talets mitt, men ersatte då en äldre träkyrka av medeltida ursprung. I kyrkans närhet ligger flera herrgårdar från 1700- och 1800-tal. På en till kyrkogården angränsande tomt står ett kyrkstall och ett gravkor (uppfört 1834) av ägaren till Nynäs, kammarherre C F Hammarhielm. Såväl det omgivande kulturlandskapet, miljön kring kyrkan och kyrkobyggnaden har stort bevarandevärde. Kyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i norr, gravkor för familjen Lindsfelt i söder (senare brukat som förråd) samt vapenhus framför sydportalen.
Utifrån kyrkans rika bestånd av medeltida föremål kan man anta att en kyrka byggdes här omkring 1200 eller vid 1200-talets mitt. Denna första sockenkyrkas utseende är inte känt. På 1700-talet beskrivs en träkyrka byggd av liggtimmer, klädd med spån och uppges från början varit liten. 1754 dömdes kyrkan ut som för liten och i dåligt skick. Timret auktionerades bort men inventarierna flyttades med till den nya stenkyrkan.
Kyrkan invigdes 1756 av superintendenten Nils Lagerlöf. Drivande bakom byggnationen var komminister Elias Wennerman och ägaren till Kilsby säter, baron Carl Hierta. Byggmästarna kom från Västra Götaland. Inredningen och målningen kompletterades efter hand. 1759 uppges kyrkan bli rappad. Läktare uppsattes 1771. Målningar i taket, omkring fönstren, på läktarbröstet och omkring altaruppsatsen bekostades tre år senare. Det råder delade meningar om vem som utfört dessa målningar. En första orgel placeras på västläktaren 1822.
1863-65 läggas långhustaket om med skiffer och fasaderna lagas och avfärgas. Vid mitten av 1870-talet överkalkades kyrkorummets målningar, enligt den tidens syn på kyrkorummets estetik. 1903 installeras en ny orgel tillverkad av E A Setterqvist. Tio år senare omläggs kyrkogolvet och sker ommålning av interiören samt införskaffas nya bänkar.
En stor återrestaurering sker 1947 då de äldre målningar plockades fram efter att varit överkalkade. Ett nytt golv läggs i hela kyrkorummet. Under sakristian inreds en värmekammare, lågtrycksånga. Bänkarna sänks 10 cm och förses med gamla dörrar. Predikstol och altaruppsats återfår ursprungsfärgsättning. Vidare tillkommer ett dopaltare, elektriskt ljus, inredning av pannrum under sakristian, ny klädsel på altarringen samt utförs konservatorsarbeten av tak, väggar, altartavla, predikstol och läktarbarriärer av K J R Johansson, Skövde. Redan 1943 hade konservering skatt av triumfkrucifix, madonna, skulpturen S:t Göran och draken, altarskåpet, sakramentsskåpet, överstycket till en äldre altaruppsats samt ett mindre krucifix, av Värmlands konserveringsanstalt.
På 1950-talet uppförs en tegelmur inne i Lindsfeldtska gravkoret och skiljer det till två rum. Det yttre får funktion som bårhus, det inre som gravkor. Därefter har åtgärderna varit av underhållskaraktär med bl a skifferomläggningar, lagning av putsskador, målning av fönster, dörrar och takfot samt restaurering av tornets smidesspira och tupp.