Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA GLAVA KYRKA 1:1 - husnr 1, GLAVA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GLAVA KYRKA (akt.)
1995-03-01
Historik
Komplettering vid inventering 2003:
Grundläggningen för den nya kyrkan påbörjades den 24 oktober 1735 av murarmästare Christian Haller. Per Nilson, Västra Emtervik var snickare. Efter ett år var det huvudsakliga byggnadsarbetet avslutat och invigningen av kyrkan skedde 1738. Det välvda innertaket målades av Hans Georg Schyffner år 1753. Av kontraktet framgår att takmålningarna i Borgviks kyrka, skulle stå som förebild. År 1795 lades skiffertak på kyrkan. I koret, bakom altaret fanns en liten läktare. Den beskrivs 1830 som ett mindre skrank eller läktare bakom altaret som aldrig användes. Citat från 1867: "hela chorväggen betäckande galler och panelverk med Frälsarens och apostlarnas bilder". Korläktaren togs bort på 1890-talet.

En tornspira tillkom 1825. På 1860-talet inköptes en orgel som placerades på den då uppförda läktaren i väster. Ritning finns från 1863 på läktarbarriär och orgelfasad.

En omfattande omgestaltning skedde under 1890-talet efter program av arkitekten Folke Zettervall. Den dåvarande kyrkoherden var drivande bakom förändringarna, som delvis skedde mot församlingens vilja. Tornet fick ny spira, utbyggnader på väst och nordportalerna. Ett nytt innertak monterades med en målad kassettindelning. Den gamla altaruppsatsen togs bort och ersattes av en stor målning, en kopia av efter ett original av Mårten Eskil Winge. Denna var omgiven av kolonner och tempelgavel. En ny rektangulär altarring med svarvade balusterdockor insattes. Predikstolen målades vit och en ny öppen bänkinredning ersatte de slutna 1700-talsbänkarna. Väggarna målades med schabloner och spegelindelning, orgel och läktarbarriär målades vita. Golven var såpskurade. Ritning på exteriören 1892. Arkivet byggdes till i mitten av 1910-talet efter ritning av arkitekt Folke Zettervall.

År 1928 fick arkitekten Sven Brandel i uppdrag att återställa kyrkan till ett 1700-tals utseende. Arbetena genomfördes 1930 och innebar bland annat att det målade taket togs fram, liksom de ursprungliga färgerna på predikstolen. Den gamla altaruppsättningen återinsattes (1890-talets altaruppsats sattes i gravkapellet) och kombinerades med de återstående delarna av korläktaren och korskrank från 1700-talet. Kaminen på norrväggen togs bort och centralvärme installerades. Dopfunten placerades i nisch en vid norra väggen. Bänkarna försågs med dörrar och nya innerdörrar tillkom.

Orgeln byggdes om 1936 och på läktarens södra sida togs bänkar bort.

Kyrkan renoverades invändigt 1956-57 med bland annat en utökning av koret. Främst handlade det dock om en exteriör renovering med fasadrenovering och dränering vid sakristian. Hängränna och stuprör byttes mot nya galvaniserade rännor som målades i zinkvitt. Dörrar, fönster och luckor målades. Stentrappor gicks igenom och fogades bland annat. Spirans kopparplåt omlades delvis.

År 1973 var det åter dags för en fasadrenovering och taket på arkivet lades med kopparplåt istället för skiffer. År 1974 genomfördes en renovering under ledning av arkitekt Walter Gjerming, Arvika. Arbetet innebar ny inredning i sakristian och borttagande av korbänkar längst fram mot koret för att skapa ett större kor. Nytt golv, förbättring av bänkarna, elvärme och målningsarbeten. Även bårhuset renoverades.

Under 1990-talet har fasadrenoveringar genomförts med blandat resultat. Omputsning av tornet är påbörjat under sommaren 2003.
Ett nytt vattenburet värmesystem insattes 1996. Skiffertaket lades om 1999. Orgeln renoverades 2002.