Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARVIKA GUNNARSKOGS STOM 3:1 - husnr 1, GUNNARSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUNNARSKOGS KYRKA (akt.)
1995-03-01
Historik
Komplettering vid inventering 2003: Mellan åren 1726-27 uppfördes en murad kyrkobyggnad med långhus, halvrunt korparti och sakristia i norr. År 1757 uppfördes en läktare i västra delen av långhuset och Isac Schullström gjorde utsmyckningen till läktarbarriären mellan åren 1757-60. Den nuvarande korsformen fick kyrkan 1783-84 då korsarmar tillfogades i norr och söder. Samtidigt välvdes det tidigare plana innertaket och försågs med taklist. Mellan åren 1790 och -91 uppfördes läktare på den södra respektive norra korsarmen. År 1796 inköptes den fösta orgeln vilket innebar att västläktaren måste byggas till. Bilderna på läktarbarriären flyttades troligen då till sidoläktarna.

Det gamla stickorna på yttertaket togs bort och ersattes med skiffer sommaren 1819. Stenhällar lades i koret och i gångarna 1833-34. Kakelugnen i sakristian togs ned och ersattes med en öppen spis 1842. Mellan åren 1854 -57 byggdes det nuvarande tornet som fick en tornhuv utformad som en kopia av huven på Ölme kyrka. Sidoläktarna revs 1883 och några av läktarbarriärens skurna figurer placerades då över altartavlan. Under 1880-talet byttes de gamla slutna bänkarna mot nya, öppna. Nya fönster och dörrar sattes in i kyrkan, liksom järnkaminer. Ingången från sakristian till predikstolen sattes igen och uppgång tillpredikstolen gjordes istället från kyrkorummet. Altaruppsatsen och predikstolen målades om av C Lunde, Oslo. Sammanlagt tog det cirka 10 år att renovera kyrkan.

En ny orgel inköptes år 1902 från Thorsell & Eriksson. Troligen tillverkades såväl orgelfasad som läktarbarriär då. Innanfönster med ny spröjsning insattes enligt arkitekt Ludvig Mattsons förslag 1931. Dessutom insattes två målade korfönster efter ritning av Tor Hörlin. De är utförda av glasmästren Hugo Schultz, Kristinehamn. Elektriskt ljus och lågtrycksvärme installerades 1937-38. Pannrum och skorsten placerades i vid sydöstra hörnet.

1956-57 genomfördes invändiga arbeten efter program av arkitekten Einar Lundberg, Stockholm. Arbetet innebar bland annat nya trägolv och hel inre ommålning. Konservering skedde av altaruppsats, predikstol och övriga skulpturer. De starka färgerna som var målade på originalfärgen, dämpades med en lasyr. De skurna figurerna togs ned från östväggen i samand med renoveringsarbetet. Åtta av dem placerades ovanför dörrarna i norr och söder, 4 ovanför respektive port. Övriga förvarades på kyrkvinden. Nya bänkar med dörrar (exakt kopia av de gamla) tillverkades. Bänkar på orgelläktarens södra sida togs bort. Vindfånget mellan vapenhus och kyrkorum breddades och försågs med nya dörrar. Nya ljuskronor av konstsmed Lars Holmström, Arvika insattes, och en dopfunt i granit tillverkades av stenhuggarmästare Anders Olsson, Gravås. I samband med dessa arbeten påträffades väggmålningar som övermålats 1923: under orgelläktaren fanns ett fragment av en draperidekoration i rödbrunt, av 1700-tals typ, och i norra korsarmen fanns ett fragment av en schablonmålning från 1800-talet som ansågs vara utan konstnärligt värde. Målningarna avritades och dokumenterades innan de övermålades på nytt. Utvändigt lades skiffertaket om, tornets fasader reparerades och nya portar insattes, den södra kläddes med koppar.

Den senaste stora invändiga renoveringen skedde 1986 efter program av arkitekten Lars-Erik Havstad, Karlstad. Bland annat uppfördes läktarunderbyggnader med trappa mellan kyrkorum och läktare. Det innebar att fjärde bänken från vapenhuset blev slutbänk. Nytt golv lades under läktaren och stengolvet i kyrkorummet lades om. Väggarna rengjordes, lagades och avfärgades. Sakristian renoverades och gavs ny inredning och golv av trä. Ny vattenburen värme, kompletterad med bänkvärme installerades. Konservatorsarbeten utfördes på bland annat altaruppsats och predikstol och taklist. Bilderna som hängt ovanför portarna i söder och norr konserverades och flyttades samman med de som tidigare legat på vinden, till läktarbarriären i väster.