Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE SVANEHOLM 1:6 - husnr 3, SVANSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVANSKOGS KYRKA (akt.)
1995-04-07
Historik
Komplettering vid inventeringen 2002:
Redan under medeltiden fanns en kyrka på platsen för dagens sockenkyrka. Den medeltida kyrkan var av trä, anspråkslös både till storlek och utformning. Efter ökat befolkningtal under början av 1700-talet som följd av ett järnbruk, kallat Svaneholm, visade det sig nödvändigt att bygga en ny större kyrka. Den tyskfödde byggmästaren Philip Eckel, som tidigare svarat för uppförandet av Karlstads domkyrka, fick uppdraget. Han presenterade ett förslag som i väsentliga delar var en förminskad kopia av domkyrkan i Karlstad. Kyrkan uppfördes enligt räkenskaper sommaren 1733 av Eckel och hans medhjälpare med hjälp av timmermän på orten på den korta tiden av tjugotvå dagar. Kyrkans inkomster var små och oregelbundna och tornet uppfördes först år 1738, även detta av Philip Eckel. Kyrkan invigdes den 11 november 1733, förättad av dåvarande superintendenten i Karlstad Magnus Aurivillius. Inredningen färdigställdes därefter i etapper. Först kom altaruppsatsen 1736, en gåva från Östra Fågelviks församling, åtta år senare införskaffades predikstolen. Båda skapade av den i socknen boende och kände bildhuggaren Isac Schullström. År 1764 fick korläktarens, barriär sin nuvarande utformning. Korläktaren kallas "hennes nåds läkare" och byggdes ursprungligen med tanken att där placera en kyrkorgel, en idé man fått från domkyrkan.
Intill 1800-talets slut fick kyrkorummet behålla sin relativt enkla, strama karaktär med väggar och valv målade i gråvitt och svagt blått med sparsamma färginslag bl a på den breda taklisten och ett målat draperi som bakgrund till altaruppsatsen. Golvet var av skiffer, förutom i koret av trä.
1890 genomgick kyrkan sin första större renovering och ombyggnad efter ett förslag av arkitekten Agi Lindegren. Denna innebar att en sluten bänkinredning ersattes med en öppen av sedvanlig 1800-talstyp och ommålning skedde av kyrkorummet enligt den tidens ideal i mörkare färgställning. Orgelläktaren i väster tillkommer nu.
På 1940-talet genomfördes en ny renovering under ledning av arkitekt Axel Forssén. Målet för denna restaurering var att återge kyrkan något av dess ursprungliga karaktär bl a genom att göra en ny, stramare bänkinredning i 1700-talets anda. Exteriören renoverades och en stor mängd spån utbyttes.
1966 moderniserades sakristian då en enkel målad fältindelning från 1890 på väggarna frilades, orgeln ombyggdes. På 1970-talet inreddes i vapenhuset kapprum, toalett samt brud- och skötrum. Därefter har arbetena mest handlat om tekniska installationer som t ex nytt ljud- och ljusskåp samt byte av värmeanläggning och underhåll av spånfasader och tak.