Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE VÄSTBRO 1:4 - husnr 2, BRO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BRO KYRKA (akt.)
1995-03-25
Historik
Komplettering vid inventering 2002:
Enligt en landshövdingeberättelse från 1692 skall det då funnits en gammal kyrka av sten vid Västbro säteris ägor. Enligt kyrkans inventarieförteckning 1739 uppges att det fanns "dopfunt av täljsen" men att den var "bortkastad". Omkring 1910 hittades något som troligen är ett fragment av denna medeltida dopfunt i en åker vid Sterserud. Enligt kyrkans protokoll från 1729 var bänkarna gamla varför det beslutades att dessa skulle göras om och att det skrank som tidigare avskilt kyrkorummet från koret skulle säljas eftersom det länge legat till ingen nytta. 1730 beslutades att tornet som var av trä skulle kläs med spånor och tjäras. Detta torn stod inte på västgaveln eftersom man 1731 beslutade att ta upp två fyrkantiga fönster över västra kyrkodörren för att ge ljus på läktaren.
Under 1750-talet var tornet i mycket dåligt skick och man beslutade 1761 att uppföra ett torn av sten. Murarmästare Sven Hertz började arbetet 1764. Oenighet om hur mycket som skulle göras orsakade förseningar i arbetet. Då murningsarbetet var klart 1776 hade kyrkan, förutom det nya tornet också byggts till med ca 5 m och förhöjts med drygt 1 m. 1779 var taket lagt med spånor, fönsterbågar var tillverkade, liksom luckor och dörr till tornet. Kyrkan putsades 1781, och 1793 lades torntaket med skiffer. Långhusets tak lades med skiffer 1804. Sakristian på norrsidan uppfördes 1815 av murarmästare Ottensten. Ytterligare ett fönster öppnades upp på norra sidan samt två halvfönster togs upp på västgaveln. Året därpå ersattes porten på södra långhusväggen med ett fönster. 1823 lades yttertaket om av Per Svensson, Fryksdalen. Nuvarande tornöverbyggnad med lanternin och spira tillkom 1895 efter ritningar av arkitekt Carl Möller. Taket lades om 1936 då också väggarna kalkströks, vilket skedde igen 1961.
Altaruppsatsen i barockstil skänktes till kyrkan 1680 av Bengt Rosenbielke och hans hustru Christina Hildring. Huvdmotivet utgörs av den korsfäste Jesus. Altartalan genomgick en renovering och påbyggnad 1749 och har sedan dess en tredelad uppdelning med tre på varande staplade delar. För denna renovering anlitades bildhuggaren Isak Schullström. Han har bland annat tillfört altaruppsatsens yttre avslutningar, dvs de vackert genombrutna bladverken, akantus, på listverket ovanför den korsfäste Kristus och de båda änglahuvudena nedtill på konsollerna under kolonnerna. De fyra kvinnofigurerna är äldre, ej tillverkade av Schullström. Moses och Aron på tavlans mittdel kan var Schulltröm. Predikstolen byggdes 1755 av snickarmästaren Jöns Andersson. Året därpå marmorerades den i blått. Under en period under 1800-talet doldes den rokokorundade korgen bakom snidade figurer. 1815 höjdes golvet i långhus och kor och bänkarna flyttades mot väggarna vilket gjorde mittgången något bredare. 1779 flyttades läktaren och 1822 beslutade man att bygga ut den till framför fönstret samt att höja den baktill. Nya fönsterbågar med vitt glas sattes in 1870. 1895 byttes altarringen till rundform och de slutna bänkarna med hela ryggstöd och dörrar byttes till öppna bänkar.
Under 1936-37 genomgick kyrkan en renovering under ledning av Bror Almqvist. Vid dessa arbeten anlitades Värmlands Konserveringsanstalt (Stina Kjellin och konstnären Oscar Jonsson) för att ta fram de ursprungliga färgerna på den fasta inredningen som under 1800-talet blivit helt övermålad i vitt och guld. Samma år tillkom den nuvarande bänkinredningen och nytt golv lades i kvarteren. Gamla gravhällar som tidigare legat i vapenhuset lades i mittgången. Kalkstenshällar lades i vapenhuset. En ny orgel installerades bakom den gamla orgelfasaden. Altarringen byttes mot en femsidigt bruten altarring.
1955-56 skedde en renovering av kyrkan, då byttes fönstren, torntrappan byggdes om och tornets tredje våning inreddes. 1975-76 skedde en invändig renovering efter förslag av byggmästare Gösta Takman och arkitektgruppen Haholi AB. Då tillkom inbyggnad under läktaren med bland annat toalett och brudkammare. Koret förstorades, nya svängdörrar till kyrkorummet som fick också en ljusare färgsättning. Predikstolens urspungliga blå färg togs fram. Ommålning och förgyllning av orgelhuset och ommålning av bänkarna på orgelläktare skedde 1984. Under år 2001 byttes kopparplåten på tornet.