Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSBY TEMPLET 10 - husnr 1, FRYKSÄNDE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRYKSÄNDE KYRKA (akt.)
1999-12-31
Historik
Komplettering vid inventering 2004:
Fryksände nygotiska tegelkyrka är uppförd 1896-98 efter ritningar av arkitekten Adrian C Peterson. Kyrkan är byggd i det latinska korsets form och har treskeppigt långhus, korsarmar i norr och söder, femsidigt avslutat kor och ett resligt västtorn. Den nuvarande kyrkan är den fjärde i ordningen. En kraftig befolkningsökning under senare delen av 1800-talet ledde fram till byggandet av en ny och större kyrka. Den föregående timmerkyrkan, uppförd under 1740-talet med bl a målningar av Erik Jonaeus, revs 1899.
1926-27 företogs en genomgripande renovering av kyrkan under ledning av arkitekten Bror Almquist varvid det befintliga innertaket av pelare och trävalv igensattes med puts i en sk rabitz-konstruktion, koret ombyggdes med en koromgång, fönstren förenklades och glasmålningar utförda efter kartonger av konstnären Yngve Lundström insattes. Innerväggarna putsades, den tidigare kyrkans praktfulla altaruppsats och predikstol i barockstil fick ny central placering, trägolv ersattes med tegelgolv och ny bänkinredning anskaffades. Även exteriören förändrades; fönsteröppningar ändrade form och ett i mönster lagt skiffertak ersattes med skivtäckt kopparplåt.
Vid renovering 1979 avskärmades utrymmen under såväl orgelläktaren i väster som under respektive korsarms läktare för samling, kapprum, toaletter och förråd. Ny belysningsarmatur tillkom över korsmitt och med placering på sidoskeppens pelare. Ett teglat korskrank från 1932 monterades bort. Två bänkkvarter närmast koret byttes mot lösa stolar. På platsen för dem ersattes tegelgolvet mot kalksten. Även i kyrkans västra del utbyttes tegel mot kalkstensgolv. Arkitekten bakom 1979 års partiella arbeten var Janne Feldt, Skanark arkitektbyrå. Feldt fick också uppdraget att arbeta fram bygghandlingarna till 1997-98 års renovering.
1997 skedde en översyn av kyrkobyggnadens yttre fasader. Fukt- och frostskador i såväl fogar som på tegelstenar ledde till att ca 150 kvm tegel utbyttes, samt fogning upplagades. Långhusets yttertak av kopparplåt gavs en översyn och underhållsarbeten skedde beträffande tak- och tornprydnader av smide. Samma år startade även in interiör renovering och ombyggnation, som avslutades 1998.
Bakgrunden var en stark önskan från församlingen av större närhet i kyrkorummet samt att få ett gudstjänstrum som var användbart och fexibelt samtidigt som det fungerar bra liturgiskt. Man monterade bort de resterande bänkarna i korsmitten. Nedanför kortrappan uppfördes efter ritningar från Skanark arkitektbyrå ett nytt fristående altarbord och en ny ambo, placerade på ett mobilt podium. Den nya lösningen gav kyrkorummet ett centralaltare där man kan celebrera mässan versus populum.
Runt det nya altaret grupperades nyinköpta stolar uppställda i halvcirkelform. Ett mörkt tegelgolv ersattes här med ett ljusare kalkstensgolv med golvvärme. Under kyrkorummets norra läktare förstorades befintligt förråd och en ny sakristia tillskapades. Under den södra läktaren förstorades befintliga utrymmen med skärmväggar för att bereda plats för ett kapprum och för att fylla funktion som förrådsyta för extrastolar mm.
Vid kyrktorget vid västra entrén, byggdes två utställningsmontrar in i befintliga väggnischer. Toaletter, kapprum och väntrum gavs en uppfräschning. Ny textilförvaring inreddes och i den gamla sakristian iordningställdes ett vårdrum, för förvaring, rengöring och hantering av nattvardssilvret mm. Även för lokalvården har bättre förvaringsutrymmen anordnats.
Före renoveringen var kyrkorummet nedsmutsat av framförallt damm och stearinsot. Olika grader av rengöring, lagning och omfärgning av putsade väggar och valv har utfödes. Vid arbetena med väggarnas måleri ändrades kulören på bröstbandet efter ytterväggarna till en beigegrå kulör och avslutades upptill med ett smalt tegelrött fält.
I bänkkvarteren avslipades och inoljades trägolven. Bänkarna rengjordes från smuts och stearinstänk och skador retuscherades med linoljefärg.Övriga trädetaljer gavs en översyn, bland annat ommålades orgelläktargolvet och samtliga utrymmen bakom koret. Även tornets olika utrymmen ommålades.
Målningsarbetena utfördes av Per Halvarssons Måleriateljé AB, Lit. Som ett extra tillskott till befintlig färgsättning inköptes vävda ullmattor till mittskeppets gång liksom till norra och södra korsarmen. För att få bättre komfort i bänkarna uppsyddes nya tegelröda dynor. Dessutom gavs altarringens knäfall en ny stoppning och blå klädsel.
En kyrka - tre dominerande arkitekter
Efter 100 års brukande är numera Fryksände kyrka till sin arkitektur mycket en sammanvävning av tre betydande arkitekters påverkan. Nedan följer en kort presentation av dem.
Arkitekten ADRIAN C PETERSON (1835-1912) studerade vid Konstakademien i Stockholm, verkade i Uppsala 1866-72 och därefter i Göteborg, där han byggde upp en omfattande verksamhet; där ritade han stora bostadshus vid Kungsportsavenyn, skolor, utställningsbyggnader och villor. Särskilt framgångsrik blev han som kyrkoarkitekt med hela trettiotvå nybyggnadsuppdrag, de flesta i Bohuslän och Halland. Utöver Fryksände kyrka har Peterson i Värmland även ritat Sunne kyrka. De flesta kyrkorna är till sin stil nygotiska. De tidigare har fasader av putsat tegel, de flesta av de senare är av granit. Peterson kan räknas till Helgo Zettervalls efterföljare.
Arkitekten BROR ALMQUIST (1864-1940) kom från Borgvik i Värmland, studerade först vid Chalmers i Göteborg, senare vid Konstakademien i Stockholm, där han från 1895 också hade kontor. Som arkitekt vid Överintendentsämbetet från 1898 hade han många kyrkliga uppdrag, både nybyggen och restaureringar. Almquist har ritat många kyrkor i Värmland, bl a Forshaga, Munkfors, Dalby, Nyskoga, Blomskog och den mäktiga Betlehemskyrkan i Karlstad. Bland över trettio restaureringsuppdrag i Värmland från sekelskiftet till 1939 kan förutom arbeten med Fryksände kyrka nämnas Norra Ny, Ekshärad och Grava. Almquist var även verksam som illustratör, tecknare och grafiker.
Skanark arkitektbyrå, Arkitekten JANNE FELDT (1929-1996) tog sin arkitektexamen 1953 vid Kungliga tekniska högskolan, Stockholm. Arbetade bl a som stadarkitekt i Hammarö, Hagfors och Kils kommuner. Egen arkitektverksamhet vid Skanark AB i Karlstad. Kom relativt tidigt att börja arbeta med kyrkobyggnader gällande såvl restaureringsarbeten som nyproduktion. I Värmland har Feldt ritat kyrkorna till bl a Östervallskog, Herrhagen, Västerstrand, Kroppkärr och Kronoparken.