Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG FORSBYN 1:6 - husnr 2, SILLERUDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SILLERUDS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Komplettering vid inventering 2002:
År 1881 gjordes ritningar till en ny kyrka i Sillerud av arkitekten Emil Viktor Langlet. Till byggmästare anlitades L Forsberg, och kyrkan invigdes den 4 november 1888. Langlets uppfattning var att endast i en centralkyrka kunde man till fullo följa en gudstjänst. Silleruds kyrka gavs en åttkantig form med kraftigt centraltorn flankerat av fyra mindre. Exteriört utformades kyrkan i blandstil med framför allt nyromanska detaljer. En kyrkorgel installerades 1901. Den var tillverkad av Thorsell och Ericsson och hade 10 stämmor.

Från 1933 finns förslag på elektrisk värmeanläggning till kyrkan, det är oklart om den installerades. Arkitekten Einar Lundberg genomförde 1936 ett förslag på renovering av kyrkan, ett arbetet som aldrig genomfördes.

Kyrkan besöktes 1950 av bland annat byggnadsrådet, arkitekt Ragnar Hjort, Stockholm. Från församlingen fanns det önskemål om ett lugnare kyrkorum och under åren 1952-56 utfördes ett antal ritnigar av Hjort på interiöra förändringar. Förändringarna gällde till exempel bänkarnas placering från snedställda till raka med en mittgång, belysning samt elvärmeanläggning, predikstolens placering och läktarnas utformning. 1956-58 skedde så omgestaltningen av interiören efter Hjorts förslag. Predikstolen flyttades från väggen och placerades lägre och fristående. En ny trappa gjordes till detta och väggen ovanför sakristian murades igen. Orgeln flyttades från läktare intill koret till läktaren mitt bak. Läktaren i söder avkortades och där orgeln stått togs läktaren bort helt och väggen murades igen. Altarringen var tidigare svängd men ändrades till rektangulär. Under läktaren i öster gjordes en textilförvaring och ett väntrum och under läktaren i väster anordnades ett rum där bland annat den gamla dopfunten placerades. Samtidigt ordnades praktiska förbättringar i sakristian och en toalett installerades i vapenhuset. Konservator Gunnar Schiller, Stockholm konserverade vissa inventarier 1956. Samma år omgjöts en kyrkklocka från 1772 hos Bergholtz klockgjuteri. 1957 införskaffades en tredje klocka till kyrkan. Orgeln byggdes om 1958 av orgelbyggaren Magnusson till att omfatta 20 stämmor.

En doptavla av ek invigdes 1977. Den är skuren av distriktstandläkare Leif Andersson, Årjäng. År 1980 skedde en yttre renovering. Då togs Serponitputsen bort genom sandblästring. Ett KC-puts lades på, och fasaden avfärgades vit.

Från 1992 fram till 2002 har en rad förslag på handikappanpassning såväl WC som trappa gjorts. 1993 skedde takraparationer då vissa delar av taklåtarna byttes och hela taket ommålades.

1997 utfördes en utredning beträffande fukt och mögel av bottenbjälklag. Från 1998 finns tillstånd till konserveringsarbeten av altaruppsats och vissa inventarier och uppöppnande av ljusinsläpp. Då skulle ett byte av golvbjälklag pga fukt och mögelskador ske. Likaså, installation av nytt uppvärmningssystem, rengjörning och målning av invändiga putsytor och bänkar. Bidrag beviljades från Kyrkofonden, men något arbete kom aldrig till utförande.

Handikappanpasning av kyrkan skedde under hösten 2002 då trappas byggdes om och en hiss installerades vid den södra porten. En hiss installerades också ner till gravkoret under koret.