Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG HOLMEDALS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, HOLMEDALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HOLMEDALS KYRKA (akt.)
1995-03-28
Historik
Komplettering vid inventering 2002:
Holmedals kyrka byggdes åren 1854-57 och invidges den 11 oktober 1857 av församlingens kyrkoherde, prosten Aron Albrektsson. Redan under vintrarna 1850 och 1851 hade man börjat köra fram sten på vinterföret och i juni 1854 kunde en av byggets ledande män, kyrkvärden Olof Ersson i Bäckevarv sätta igång arbetet. Murningsarbetet leddes av en murare från Karlstad, men socknens invånare fick tjänstgöra som hantlangare. Sommaren 1856 kläddes tornet med plåt och den sista sommaren ägnades åt inredningen.
Men redan under medeltiden fanns det kyrka i Holmedal. Den första kyrkan antas vara byggd omkring 1200, under ärkebiskop Stefanus tid. Platsen för denna kyrka var Myrvarv vid Holmedalssjöns sydända. Därefter utsågs en med central plats, vid Holmedalssjöns norra ända, nuvarande äldsta kyrkorgården. En föregångare till den nuvarande kyrkan byggdes 1686 och en minnessten på kyrkogården markerar dess plats. Den kyrkan var liten, korsformad med torn och utvändigt klädd med spån. Träkyrkan såldes efter invigningen av den nya kyrkan på auktion för 123 riksdaler.
Den nuvarande kyrkan var fram till 1939 målad i vitt och altarprydnaden utgjordes av ett törneklätt guldfärgat kors, ett uppståndelsekors. På ömse sidor om altaret låg som inbyggnader, vilka avslutades horisontellt under taklisten rymmandes sakristia till vänster och förråd till höger. Ovan dessa utrymmen var läktare anordnade med trappor från sakristian och förrådet. Mellan dem löpte ett rakt knäfall. Bänkkvarteren var vägganslutna med dörrar mot mittgången. Taket var målat gulgrått. 1885 tillkom kyrkan orgel, byggd av orgelbyggare Zetterquist från Örebro.
1928 besöker arkitekt Einar Lundberg, Stockholm kyrkan och skissar ett ombyggnadsförslag i samarbete med dåvarande kyrkoherden Jacob Stake. Dessa idéer realiseras först under året 1936 och innebär en stor omgestaltning av kyrkorummet. Inbyggnadernas västra väggar påmurades och mellan dem slås ett tunnvalv inramad med en triumfbåge i liv med västväggarna. Genom valvet fick man ett utrymme till en liten bönekammare ovanpå sakristian. Rummet i söder blev arkiv och sockenbibliotek. Altaret framflyttades och en äldre altaruppsats från 1600-tals kyrkan uppsattes, sedan den restaurerats av Värmlands konserveringsanstalt. Korets förlängdes ca tre meter åt väster. Även andra föremål från den äldre kyrkan insattes i kyrkan , bl a fyra evangelistskulpturer och en ängel. En ny altarring tillkom. Bänkarna byggdes om, förkortades och minskades i antal. Omändring av bänkarna görs i syfte att göra dessa bredare och förse dem med lutande ryggstöd. De kortas av för att erhålla sidogångar. Nya innerbågar montrades på fönstren med antikglas i blyspröjs. Under läktaren inreddes två rum. Nya dörrar tillkom och hela kyrkan ommålades. Äldre kaminer utbyttes till ny värmeledning med lågtrycksånga. Den stora entrétrappan ombyggdes, från att varit tudelad till att bli rak. Kyrkomuren öppnades upp i väster och entrén fick så en mer monumental verkan.
Under 1950-talet renoveras skiffertaket och 1958 sker en ombyggnad orgel av Olof Hammarberg orgelbyggare. Då placeras ett ryggpositiv i läktarbarriären. År 1967 sker en renovering av tornet. En oljepanna installeras 1971 och under läktaren sker en inredning efter ritningar av arkitekt Janne Feldt, Karlstad, för att rymma kapprum och sammanträdesrum.
Nästra större renovering och ombyggnad sker åren 1995-96. Fasaderna avfärgades då vita, trädetaljer ommålas, skiffertaket läggs om på plywood och tornspiran renoveras från rötskadade delar och omtäckes med ny kopparplåt. Dessutom tillkommer fasadbelysning och vid den norra entrén byggs en handikappsramp. Interiört visar sig golvet med bjälklag vara rötskade och utbyts i sin helhet. Ventilering av grunden utförs och nya gjutna plintar tillkommer. Nya björnstockar monteras och nytt isolerat trägolv läggs. Tak och övriga väggar ommålas. Bänkarna renoveras och ommålas. Predikstol och orgel nymålas. Altaruppsatsen konserveras och flyttas bakåt. Änglarna placeras vid altaruppsatsen. Det ursprungliga altarkorset konserveras och ges en ny placering vid södra väggen i koret på ett nytillverkat podium. Nytt mobilt altarbord tillverkas för att kunna fira mässa vesus populum. Dessutom installeras en ny värmeanlägging med strålvärme under bänkarna och elektrisk klockringning. År 1996 sker återinvigning av kontraktsprosten Sture Heed.