Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VIMMERBY LOCKNEVI 1:2 - husnr 2, LOCKNEVI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LOCKNEVI KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Redan under 1860-talet börjar man i Locknevi socken fundera på att bygga en ny kyrka. De första ritningarna togs fram 1872 av arkitekten P. U. Stenhammar. Projektet startades i början av år 1900 och den 8 juni samma år var grundmurarna satta och sockeln klar. Vid en grundläggningsakt satte man i södra tornväggen ner en förtennad kopparlåda. Den innehöll beskrivningar över kyrkobygget, vilka som deltagit i besluten, namnen på arkitekten och byggmästaren, ett silver- och ett kopparmynt, en ortstidning, en almanacka för året och ett fotografi över gamla kyrkan och klockstapeln. Ritningarna hade då gjorts om av arkitekten, statsrådet och lanthushållaren Hugo Hammarskjöld på närbelägna Tuna gård. Bygget drabbades av svårigheter när byggmästaren Magnus Pettersson från Norra Solberga, Nässjö, försvann i juli 1902. Han hade då stora skulder och man misstänkte att han rest till Amerika. Borgesmännen fick träda in för att rädda bygget. Kyrkan byggdes i murverk av huggna granitkvadrar. På grund av att marken sluttar kraftigt mot öster kom sakristian att placeras under koret men i nivå med markplanet. Timret från den gamla kyrkan ska ha sålts till Frödinge församling och använt för att bygga ett fattighus.

Från den gamla kyrkan överfördes flera äldre inventarier t.ex. Orgeln, predikstolen och dopfunten. I samband med överflyttningen renoverades orgeln av Carl Elfström, Ljungby. Ett problem var vad man skulle göra med kistorna i det Klingsporska gravkoret under den gamla kyrkans kor. Lösningen blev att begrava dem på nytt under golvet i den nya kyrkan och utmärka platsen med stenar med inskription. Så skulle man också förfara med andra gravar som påträffades under arbetets gång. Om det gjordes är oklart. Den 25 januari 1903 stod den nya kyrkan klar och invigningen företogs av vice kontraktsprosten och kyrkoherden i Hjorted J. Österberg.

Den nya kyrkan drabbades tämligen omgående av problem med fukt och mögel. Efter flera ommålningar konsulterade man 1927 Kungl. Byggnadsstyrelsen som föreslog en grundlig utredning av problemen. Denna ska ha utförts av statsarkitekt Olof Lundgren, Linköping. En åtgärd för att komma tillrätta med problemen företogs 1934 då man byggde en vägg mellan läktaren och tornrummet. På så sätt minskades värmeförlusten och draget i kyrkan. Uppvärmningen av kyrkan förbättrades ytterligare 1939 då lågtrycksångvärmeledning installeras under ledning av ingenjör A.S. Nordström, Norrköping. År 1950 byttes långhusets och korets sönderrostade plåttak mot svartmålad galvaniserad plåt. Samtidigt lagades tornets koppartak. Arbetet utfördes av plåtslagaren Axel Almér, Vimmerby.

År 1961-62 genomfördes en omfattande restaurering ledd av arkitekten Nils Carlgren. Taket målades i en ljusare nyans. Koret utvidgades 60 cm åt väster vilket gjorde det möjligt att flytta ut altaret från väggen. Dopfunten som tidigare varit centralt placerad i koret flyttades till korets sydöstra hörn. För att bereda plats för denna förändring togs korbänkarna i söder bort. Ytterligare två bänkrader längst bak i kyrkan togs bort. Överstycken i trä som tidigare suttit över dörrarna togs bort och epitafierna hängdes upp. Fönstren fick nya innerbågar och nytt antikglas. I vapenhuset togs norra trappan till läktaren bort och cementgolvet ersattes med kalkstensgolv och socklar. Vid samma tillfälle konserverades flera äldre inventarier bl.a. predikstolen av konservator Bertil Bengtsson, Linköping. Den hade vid något tillfälle målats brun men återfick nu sitt ursprungliga utseende. Flera delar av predikstolen hade bytts ut och dessa anpassades nu för att smälta in. Ett nytt värmesystem med pumpvarmvattenvärmeledning installerades. Sakristian renoverades och en äldre takmålning som förvarats i tornkammaren monterades i taket. Exteriört sågs fogarna över och entréernas gavelpartier försågs med plåttak. Återinvigningen av kyrkan efter renoveringen förrättades den 21 maj 1962 av biskoparna Ragnar Aspmark, Linköping och Algot Anderberg, Visby.

Orgeln hade efter överflyttningen till nya kyrkan genomgått en mindre renovering av stämmorna 1957. Under 1972-73 är det dags för en större förändring. Då utökades orgeln med ryggpositiv och fick 16 stämmor mot tidigare 10. Orgelfasaden fick också en ny färgsättning i grönt och guld. Renoveringen företogs av orgelbyggaren Nils Olof Berg, Nye. I samband med renoveringen av orgel ändrade man också om på läktaren. På läktarens norra del tas bänkarna bort för att bereda plats åt kören.

Under 1990-talet har flera renoveringsarbeten företagit både exteriört och interiört. År 1992 målades bänkinredningen om i samma ekimitation som tidigare med oljefärg och fernissa. Från Kalmar Domkyrka inköptes en kororgel som placerades i korets södra del och färgsattes för att passa in. Altatruppsatsen från gamla kyrkan flyttades då till södra långhus väggen. För att bereda plats för altaruppsatsen kortades de tvåfrämre bänkraderna. Arbetet stod klart 1998. Kyrkan har fortfarande problem med fukt och valvet kring orgeln och i tornkammaren lagades och målades med kalkfärg. Också elcentralen omkalkades och elsystemet, som installerades 1949, moderniseras och kompletteras. I samband med detta så monterades ny belysningsarmatur på flera platser i kyrkan. Korets glasmosaik fick skyddsglas och en ny värmepanna installerades. Dessa arbeten var helt slutförda och besiktigade 1999. Exteriört renoverades det förzinkade plåttaket och målades i grönt med Alcro Takfärg 90. Detta gjordes 1994-95 men misslyckas och fick göras om sommaren 1997. 1994-95 handikappanpassades kyrkan genom en ramp med räcke av stål och granitplattor vid tornporten.