Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ EDSHULT 2:1 - husnr 1, EDSHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDSHULTS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Av Edshults tidigkristna historia är litet känt. Det första belägget för att det funnits en kyrka i området daterar sig till 1400-talet och då utgjorde församlingen annex till Hult men den kyrkan kan möjligtvis vara äldre. Under 1400-talet införskaffades ett altarskåp, det altarskåpet ersattes 1520 med ett nytt skåp vilket nu är placerat i den nuvarande kyrkans ”lillkyrka”. 1685 tillkom en ny predikstol vilken såldes på auktion i samband med den nya kyrkans uppförande. Under det tidiga 1700-talet byggdes ett nytt gravkor av sten invid kyrkans sakristia, gravkoret byggdes under ledning av överinspektören Nils Flintensten, Norrsunda.

Vid en biskopsvisitation 1794 var den gamla kyrkan i sådant skick att det förordades att ritningar för en ny kyrka, gemensam med Hults församling, skulle upprättas. Det fanns ett motstånd mot en sammanslag-ning och istället beslutade församlingen år 1816 att reparera den gamla kyrkobyggnaden vilket inte synes kommit till utförande. 1832 begärde församlingen att från Överintendentsämbetet i Stockholm få ritningsförslag för en ny kyrka. Ritningarna till den nya kyrkan upprättades 1834 av arkitekt Axel Nyström som ritade en kyrka med rektangulärt kyrkorum och korabsid, bakom korabsiden var en kvadratisk sakrista och vid västgaveln ett smalt högt torn med krönande balustrad. Detta förslag förkastades av församlingen och i ett reviderat förslag har Nyström förlängt kyrkorummet till sju fönsteraxlar istället för fem som varit i det ursprungliga förslaget. Det nya förslaget accepterades och som byggmästare anlitas arkitekten Carl Robert Palmér, Sibbarp. Palmér gjorde en del ändringar från ritningarna under det att kyrkan byggdes där han bland annat lät tornet avslutas av en indragen lanternin. År 1838 kunde kyrkan invigas och bygget hade då upplevt en brand i den nybyggda sockenstugan vilken bl.a. förstörde den nya kyrkans predikstol som var förvarad där.

När den nya kyrkan stod klar såldes den gamla kyrkan med inventarier på auktion. Kyrkan revs och skingrades. Från den gamla kyrkan återfinns idag bland annat altarskåpet från 1520-talet och en dopfunt som skänktes till kyrkan 1672 dessa används nu i den nuvarande kyrkan. År 1844 inköptes en orgel till kyrkan vilken placerades på läktare vid den västra gaveln. Orgeln byggdes av orgelbyggare Sven Nordström, Norra Solberga. En ny altartavla införskaffades 1877 och utfördes av konstnären Ludvig Frid vilken förekommer i flera kyrkor runt om i Småland, tavlans motiv föreställer Uppståndelsen. Utöver dessa förändringar var det sena 1800-talets åtgärder i kyrkan av underhållskaraktär. En omfattande restaurering av kyrkan planerades att genomföras 1935 efter program av arkitekt Johannes Dahl, Tranås, men på grund av oenigheter kom dessa arbeten ej att genomföras. En takomläggning genomfördes dock 1941 då kyrkans tak läckte.

Restaureringen av kyrkan genomfördes istället under perioden 1955-57 och kom att betyda stora förändringar av kyrkan. Församlingen hade inför restaureringen önskemål om att inordna ett mindre kyrkorum för de vanliga förrättningarna. I restaureringsprogrammet som upprättades av Johannes Dahls arkitektbyrå, Tranås, delades det ursprungliga kyrkorummet upp i två delar genom att en ny korvägg uppfördes i kyrkan för att medge en mindre kyrksal bakom det stora kyrkorummets kor. I samband med omdaningen plockades de östra bänkkvarteren bort och det upphöjda korgolvet flyttades fram i linje där den ursprungliga korsgången varit. En ny östvägg uppfördes i likhet med den gamla med undantaget att de runda fönsteröppningarna i yttermuren inte kopierades till den nya väggen. I det nya utrymmet inordnades en ny ”lillkyrka” med kor mot norrväggen där ett nytt rundfönster gjordes. I lillkyrkan placerades altarskåpet från 1520 efter det att det konservats av konservator Sven Wahlgren, Jönköping. Ett nytt trägolv lades på trossbotten av masugnsslagg med upplag av betong. Elektrisk belysning installerades i lillkyrkan och i det ursprungliga kyrkorummet utbyttes den ursprungliga kaminen med den nuvarande som hämtades från Höreda kyrka.

Under andra hälften av 1900-talet skedde mindre reparationsåtgärder och förbättringar av kyrkan. Bland annat så renoverades Nordströmsorgel 1965 och 1976 installerades elektrisk värme i det stora kyrkorummet. I samband med att värmen installerades upptäcktes rötskador i golvet och 1978 kunde golvet, genom församlingens stora offervilja, läggas om. År 1993 restaurerades lillkyrkan, vapenhuset och sakristian under ledning av Byggkonsult J Olofsson HB. Vid arbetena gjordes putslagningar och ny avfärgning. År 1997 restaurerades Nordströmsorgeln efter program av orgelkonsult Carl-Gustaf Lewenhaupt, Uppsala, fasaden och orgelhuset ommålades av Rune Håkansson, Barkeryd Äng. Den senaste åtgärden som gjorts på kyrkan är att taket lades om 1999.