Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ KRÅKSHULT 7:1 - husnr 1, KRÅKSHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KRÅKSHULTS KYRKA (akt.)
1992-11-02
Historik
Kråkshults kyrka uppfördes 1801-03 och ersatte en äldre medeltida kyrka. Den medeltida kyrkan låg ca en kilometer sydsydost om den nya, vid Skrivaregården i Kråkshults gamla kyrkby. Utseende och omfattning är okänt men den lär ha varit byggd av sten, 30 alnar lång, 12 alnar bred och 9 alnar hög. Kyrkan saknade torn, hade vapenhus på södra sidan och sakristia på norra.

Kyrkan stod på en odränerad och fuktmättad mark, vilket enligt uppgifter hade påverkat murarnas stabilitet och var också främsta anledningen till att man behövde bygga en ny kyrka. Till den nya kyrkan sökte man därför efter en plats med fast och stabil berggrund och hittade denna på den nuvarande kyrkans plats. Endast ett fåtal inventarier togs tillvara från den gamla kyrkan och fördes över till den nya, flera delar skingrades eller hamnade på vedbacken. Även kyrkogården lades igen och togs i bruk som tomtmark. Av bevarade äldre inventarier från gamla kyrkan märks tre ljuskronor, sex lampetter, två brudbänkar med delvis bevarad bemålning, två järnbeslagna träkistor i sakristian, en kollekthåv, böcker, patén och nattvardskalk och en straffstock. Altartavlan finns förvarad på Historiska museet i Stockholm.

Diskussionerna om en ny kyrkobyggnad började redan 1757 då murarna hade börjat spricka och 1780 fattade man i församlingen beslut om att ersätta den gamla kyrkan med en helt ny kyrka.
Den nya kyrkan föregicks av två olika ritningsförslag från Överintendentsämbetet. Det första från 1789 omfattade en något okonventionell sengustaviansk kyrka med torn mitt på södra långsidan och sakristia på motsvarande sida på norra långsidan. Ritningarna utfördes av Olof Tempelman men förkastades av församlingen, likaså hans omarbetade ritning från 1791 då tornet på brukligt sätt flyttats till västra gaveln, men fortfarande med vapenhus och sakristia placerade mitt på södra respektive norra långsidan. Församlingen valde istället en enklare utformning med torn i väster och sakristia på sedvanligt sätt öster om koret. Ritningarna antogs med vissa justeringar, bland annat fick lanterninen en annorlunda utformning med rundbågevälvda öppningar istället för den luftiga pelaruppburna lanternin som först föreslogs.

Kyrkan började uppföras 1801 och till bygget användes material från den medeltida kyrkan som revs samma år. Grundstenen lades den 19 maj 1801, ansvariga för bygget var murarmästare Johan Wennerström från Karlstorp, målarmästarna Regnell och Schyldt och snickarmästare Lundgren. Förutom från gamla kyrkan hämtades material även från ett gammalt brännhus i Mariannelund. Kyrkan invigdes 1803, med bara delvis färdig inredning som iordningställdes åren därpå. 1807 beställdes orgeln av orgelbyggaren Pehr Schiörlin i Linköping, vilken stod färdig 1810-1811.

Första omfattande renovering ägde rum 1862-64. Man installerade då värmekaminer och samtidigt satte man in nya fönsterbågar av järn. Den stora förändringen vid denna renovering var dock att man även tog upp två fönster i korväggen och på så sätt fick ett ljusare kyrkorum. Fram till nästa stora renovering på 1920-talet gjordes en del underhållsåtgärder – det ursprungliga spåntaket byttes ut mot ett plåttak 1901 och fönsterbågarna byttes ut mot de nuvarande 1902. Under renoveringen 1925-26 moderniserades värmeanläggningen och nya kaminer sattes in, med värmerör inmurade i väggarna. Samtidigt målades kyrkan om invändigt och bänkinredningen byggdes om till ett bekvämare skick. En varmluftsanläggning installerades 1947 som ersätter värmekaminerna , det ursprungliga norra mittfönstret tas upp igen och samtliga fönster förses med innerfönster. Tio år senare, 1957-58, sker nästa stora renovering då hela kyrkan målas om invändigt, med en tillbakagång till den förmodade ursprungliga färgsättningen i grått, vitt och guld. Man murar då även igen fönsteröppningarna från 1862 i korväggen så att koret återfår sitt ursprungliga utseende.

Senaste renovering ägde rum 1991-93 då man främst målade interiören och byggde nya utrymmen under läktartrapporna, samtidigt som dessa flyttades in en bit för att bereda mer plats.