Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKSJÖ MELLBY 12:1 - husnr 1, MELLBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MELLBY KYRKA (akt.)
1997-03-24
Historik
Mellby kyrkas äldsta historia har under åren varit föremål för olika spekulationer. Eftersom det har saknats skriftliga uppgifter om när kyrkan uppfördes har dateringar främst utgått från kyrkans plan och typ. Kyrkans plan med ett rakt avslutat kor i samma bredd som långhuset anses vara typisk för senmedeltiden, utifrån detta och jämförelser med andra liknande kyrkor i Småland har man därför antagit att den uppförts under 1400-talet.

Mellby kyrka verkar dock vara tidigare än sina jämförbara kyrkor i närheten. En dendrokronologisk undersökning av takstolarna som genomfördes 1998-2000 visar nämligen att takstolarna är resta av virke som fällts under 1290-talet eller senare och sen kompletterades under 1340-talet med nya takstolar. Dateringen av virket till 1290-talet eller senare sammanfaller med den äldsta skriftliga uppgiften om Mellby från 1291 då en kyrklig person (ärkedjäknen Sigtrag) testamenterade ett brevarium och ett missale till kyrkan. Att takstolarna kompletterades på 1340-talet skulle kunna förklaras med att de befintliga inte hade tillräcklig bärighet för taket och man därför tvangs uppföra flera.

De bevarade medeltida kyrkorna i länet brukar vanligen ha genomgått ett antal förändringar. Långhusen brukar förses med slagna valv under 1400-talet, på 1600- och 1700-talet brukar kyrkorna byggas om eller utvidgas med korsarmar i norr och ibland också i söder. Mellby kyrka har inte genomgått några av dessa förändringar och är på så sätt ovanlig. Först 1667 görs en ändring, men en förhållandevis liten sådan, då vapenhuset i väster uppfördes. Det äldre vapenhuset längs södra långsidan finns dock fortfarande kvar och rivs inte förrän 1739-40.

Invändigt målas det ursprungliga brädtaket 1719 av Olof Raam från Eksjö. Han målade direkt ovanpå det äldre måleriet som finns bevarat kvar under det nuvarande. Läktaren uppfördes 1769, möjligen i samband med att man då köpte in sin första orgel. Kring denna är inte mycket känt – mer än att den hade nio stämmor och 1844 ersattes av en sjustämmig orgel tillverkad av Sven Nordström. Andra ändringar som skedde under 1700- och 1800-talen var att fönstren i långhuset och koret förstorades. På 1880-talet genomfördes en större renovering då korfönstret både förstorades och fick en glasmålning i tidens smak. Samtidigt kläddes det målade brädtaket in med pärlspontspanel.

1916 byttes den gamla orgel ut mot en ny från firman Setterqvist & son i Örebro. Orgelfasaden från 1844 behölls dock, och ändrades i bara liten omfattning. Insatser som gjorts i kyrkan sedan dess har främst varit av vårdande karaktär och syftat till att återställa kyrkan till ett äldre, mer ursprungligt skick. 1932 togs t ex pärlspontspanelen bort i taket som täckte målningarna från 1719 och 1968 togs spritputsen på fasaderna bort och ersattes av en mer följsam och slät puts.