Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KUNGÄLV LYCKE 2:11 - husnr 1, LYCKE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LYCKE KYRKA (akt.)
2000-05-12
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Lycke har haft kyrka sedan medeltiden, belägen på den gamla kyrkogården drygt 500 meter öster om den nuvarande kyrkan. Den gamla kyrkan revs 1826, och stenen användes som byggmaterial till den nya kyrkan. Vissa föremål flyttades också över, bl a den gamla kyrkans dörr.

Behovet av en större kyrka var påtagligt. Bygget av en ny kyrka inleddes 1808, men fick snart avbrytas på grund av den ekonomiska situationen under krigsåren vid 1800-talets början. Ritningarna var upprättade 1803 av fortifikationsofficeren Gustaf Mauritz Melander, Stockholm. Kyrkbygget kom att fortsätta först 1826-1827, byggmästare var A Lönneberg. Vid uppförandet förenklades dock byggnationen något i detaljutformningen, och kyrkan blev också något kortare än vad som ursprungligen var planerat.

Ursprungligen var altare och predikstol (en altarpredikstol) placerade mitt på ena långväggen, med bänkarna orienterade i enlighet med detta. Långhuset ligger därför i nord-sydlig riktning, och tornet är placerat mitt på västra långväggen. Huvudingången var också via vapenhuset i tornets bottenvåning, med sidoingångar på långhusets nord- och sydgavlar. Längs västsidan fanns en orgelläktare, med ingång från tornets andra våning.

Sin nuvarande interiöra ordning, med mittgången i långhusets längdriktning och koret vid ena gaveln (den norra) fick kyrkan vid en genomgripande renovering 1879-83, efter förslag av arkitekt J.F. Åbom. Den tidigare huvudingången i väster blev nu en sidoingång. Orgelläktare i söder byggdes också nu.

1927 skedde en renovering, då bl a centralvärme installerades och den f d sakristian togs i anspråk som pannrum.

Sin nuvarande interiöra form fick kyrkan i och med renoveringen 1960, då en ny korvägg byggdes. Mellan denna och den egentliga norrgaveln inreddes utrymmen till sakristia, samlingsrum etc. Dessutom byggdes rum under läktaren i söder. Dessa arbeten skedde under ledning av arkitekt Axel Forssén.