Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MUNKEDAL FOSS 18:1 - husnr 1, FOSS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FOSS KYRKA (akt.)
2000-04-19
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Äldsta belägget för kyrka i Foss är från 1157, då enligt Snorre Östen Haraldsson, en av tre trätande kungabröder i Norge, blev ihjälslagen i trakten, och därefter begraven här i Foss kyrka. Nästa belägg är från Sverresagan, under stridigheterna med det s k baglerpartiet, och då baglerna år 1200 "...höll ting uppe vid Foss kyrka och rådslog om vad de skulle göra...". Kyrkan är också nämnd 1391, då den visiterades av Oslobiskopen Eystein Aslaksson.

Det har tidigare antagits att kyrkan skulle vara uppförd under 1300-talet, och att den skulle haft en annan föregångare, kanske byggd av trä. Detta är dock inte troligt, utan kyrkan stammar med all sannolikhet från 1100-talets första hälft. Kyrkan var vigd åt Johannes Döparen. Foss kyrka var under tidig medeltid en av de bohuslänska sockenkyrkor som hade störst jordinnehav, vilket visar på dess dåtida betydelse. Det var också en av de större kyrkobyggnaderna, om än inte den största. Den hade ingångar i norr och söder, och en typisk romansk planlösning med smalare kor, avskiljt från långhuset genom en triumfbåge.

Tidiga förändringar i kyrkan är inte kända, men en dendrokronologisk datering av takstolsvirke i nordöstra hörnet från 1460-talet indikerar en reparation eller ombyggnad av taklaget då.

1605 skedde en ombyggnad i koret, enligt kyrkoräkenskaperna så "är utgivit för kalk, tegelsten och muremäster, som visligaste låtit nedertaga sanghusstian och uppmurat en slätt mur in på gavelen på östra änden av kyrkan". Exakt vad detta innebar är oklart, sanghusstia bör syfta på en sakristia anordnad i sanghuset, dvs koret, eller på dess utsida. En ny sakristia byggdes sedan 1670. Om detta är den nuvarande är osäkert.

Den stora ombyggnaden, som gav byggnadskroppen dess nuvarande form, skedde 1733-34. Man rev då triumfbågen och korets sidomurar, och koret breddades till långhusets bredd och med en tresidig plan. Vidare murades två äldre norr- och sydingångar i den västra delen igen och den nuvarande västporten togs upp. Vidare togs nya stora fönsteröppningar upp m.m.

1754 byggdes ett trätorn ovanpå ett vapenhus i sten från 1732. Denna tornkonstruktion ersattes 1878 av det nuvarande, möjligen med återanvändning av en del stomvirke.

1700-talets takvalv revs i samband med en större renovering 1890-91, då flera delar i interiören förnyades.

1927-28 skedde den renovering under Axel Forsséns ledning som, tillsammans med ytterligare några arbeten under hans ledning 1960, gav interiören dess nuvarande gestalt. Nya bänkar och nytt altare och altaruppsats (med en äldre tavla) tillsammans med en återinsatt 1600-talspredikstol, nya innerdörrar och ombyggd läktare, samt en sammanhållande färgsättning i hela kyrkobyggnaden. Då tillkom också ett nytt välvt innertak, som fick takmålningar av göteborgskonstnären Kristian Lundstedt, ersatt av ett nytt 1928.
Tornets nedre två våningar fick isolering och inredda biutrymmen 1960.

2003-2004 har genomförts ytterligare en renovering, då bl a ett nytt golv lades in på så sätt att långhusgolvet höjdes till korgolvets nivå. Färgsättningen har utgått från 1927-1928 års gestaltning.