Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARA EDSVÄRA 27:1 - husnr 1, EDSVÄRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

EDSVÄRA KYRKA (akt.)
1995-09-20
Historik
I samband med tillträdet av en ny kyrkoherde år 1851, så föreslog denne församlingen en rymlig nybyggnad som ersättning för den trånga medeltidskyrkan. Detta bifölls ovanligt snabbt och en ritning upprättades av Överintendentsämbetets förste arkitekt Johan Adolf Hawerman. 1859 stod kyrkan färdig. Bara året efter så var en orgel från bröderna Söderling i Göteborg installerad. Kyrkans uppvärmning med en kamin förslog inte långt, varför ännu en införskaffades 1930. Fyra år senare var det behov av reparation, vilken på grund av den dåliga ekonomin fick inskränka sig till en inre ommålning.
År 1953 var det dags för en omfattande renovering efter ritningar av arkitekt Adolf Niklasson. Kaminer och skorsten revs bort och ersattes av elvärme. Emedan kyrkan nu istället blivit för stor så anordnades en läktarunderbyggnad med kapprum, elcentral och samlingsrum. Vidare inrymdes här två symmetriska läktartrappor som fick ersätta trappan i vapenhuset. Istället slogs där ett tunnvalv av brädor som synliggjorde fönstren. På läktaren bereddes plats för kör. En ny sluten bänkinredning byggdes och ett nytt golv inlades under denna. Predikstolen försågs med ett ljudtak och innanfönster nygjordes. Sakristian blev helt omgestaltad med vindfång och heltäckande skåpsinredning. Interiören genomgick en total ommålning. Under kyrkans nordöstra hörn och sakristian gjordes grundförstärkningar. Sex år senare installerades ett nytt orgelverk från Nordfors & Co. i Lidköping.
Sannolikt på grund av skiffertakets tyngd så hade sättningar i murarna uppstått. Dessa föranledde år 1971 grund- och takstolsförstärkningar, spricklagningar, takomläggning med nya hängrännor och rör, samt omputsning av exteriören med kalkcement. Åren 1977 och 1986 målades fasaderna ånyo. Sistnämnda år befriades även vapenhuset från sin organiska färg som varit upphov till en stor del av spjälkningsskadorna. 1989 genomfördes utan tillstånd en tilläggsisolering av innertaket, vilket hade till följd att en existerande rötskada i västra delen av takstolen kom att förvärras. 2000 åtgärdades rötskador på lanterninen och dess kopparplåt byttes ut.