Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARA VÅNGA 27:1 - husnr 1, NORRA VÅNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRA VÅNGA KYRKA (akt.)
1997-11-04
Historik
Under inverkan av kyrkobygget i grannsocknen Edsvära 1859 beslöt sockenmännen i Norra Vånga att när ekonomin blivit bättre ersätta sin förfallna romanska kyrka med en ny. Samma arkitekt som till ovannämnda kyrka kom att upprätta ritning, nämligen Överintendentsämbetets förste arkitekt Johan Adolf Hawerman. År 1876 uppförde man så kyrkan med grunden lagd runt den gamla. Två år senare var orgeln färdig, tillverkad av Salomon Molander i Göteborg. 1934 undergick interiören en ommålning.
Så småningom kom den enorma korskyrkan att upplevas som alltmer ödslig när antalet församlingsmedlemmar stadigt sjönk under början av 1900-talet. Detta var ett av problemen som skulle avhjälpas i arkitekt Adolf Niklassons renovering 1954-55. De båda korsarmarna miste sina bänkrader och omvandlades till kapell med små altaren och knäfall. Den södra blev lillkyrka och avskärmades med ett draperi, den norra dopkapell. Båda fick nya golv, små altaren och knäfall, dopfunt nygjordes. Mellan korsarmar och långhus samt kor och långhus uppsattes låga skärmar med genombrutna barockinspirerade pyramider på hörnen (sistnämnda är idag nedtagna till följd av att de var främmande för interiören). Läktaren fick en underbyggnad med ny trappa, vilket föranledde att vapenhusets symmetriska och "fula" trappor kunde borttagas och ersättas av ett nytt tak som synliggjorde fönstren. Sakristian fick vindfång och ny skåpsinredning. Koret fick nya innanfönster. Den södra korsarmens vindfång borttogs. Interiören ommålades i sin helhet. Kaminer ersättes med elvärme. 1961 fick lillkyrkan en orgel, tillverkad av Nordfors & Co. i Lidköping.
År 1968 företogs en utvändig upprustning p.g.a. bomputs och sönderrostade rännor. Fasaderna omputsades och målades, hängrännor och stuprör utbyttes. 1981 visade det sig att tornets taktäckning var bristfällig, varför rötskador i klockvåningens bjälklag uppstått, liksom putsskador. Detta åtgärdades samtidigt som vinden tilläggsisolerades. Fyra år senare ommålades den nedsmutsade interiören. Emedan lagningen av torntaket var ytterst bristfällig så uppstod nya skador på trä och puts, vilka fick åtgärdas 1992. Rötskadat trä utbyttes även i den västra delen av långhusets takstol. 1994 var renoveringen av Molanderorgeln färdig. 1998 lades slutligen torntakets täckning om, samtidigt som exteriören målades.