Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HERRLJUNGA HERRLJUNGA 2:50 - husnr 2, HERRLJUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HERRLJUNGA KYRKA (akt.)
1996-10-24
Historik
Historiken är begränsad eftersom arkivmaterialet i Antikvarisk-Topografiska Arkivet ej var tillgängligt.
Herrljunga och Tarsleds gemensamma kyrka invigdes på julafton 1865 och ritades av arkitekt Abraham Pettersson. Byggmästare var den då välkände August Ingemarson, inflyttad från Skaraborg till Altorp i Herrljunga. Målningsarbetet utfördes av G. J. A. Tilander från Tidaholm. Den enda större utvändiga förändringen hittills är tillbyggnaden av en sakristia 1938, men en ombyggnad projekteras för närvarande (2003).
Kyrkan fick en nyklassicistisk utformning med en viss nygotisk höjdsträvan i hörnpelare och småtorn. Sakristian placerades ursprungligen i det utbyggda koret bakom ett skrank, som brukligt var vid den tiden. Det kors som satt på skranket placerades 1957 på den äldsta kyrkplatsen vid prästgården och virades med svarta och vita band till begravningarna. Innertaket var ett tredingstak med synliga bjälkar med saxband, vilket inte hörde till det nyklassiska idealet. Altartavlan föreställde Leonardo da Vincis "Nattvarden", målad av Herrljungamästaren Carl Reimer. Under korfönstret var sakristians ytterdörr. Från långhuset nåddes sakristian symmetriskt genom två dörrar på ömse sidor om altaret. Nummertavlorna satt över respektive dörr och över valvbågen i koret stod ett språkband ur Psaltaren. Korväggen var dekormålad och i höjd med altarringen fanns en dekorlist, därunder var väggen mörkt färgad. Bänkarna var av parkmodell med en endast bräda i ryggen. Det fanns även korbänkar. Två stora runda järnkaminer på granithällar värmde kyrkorummet. En medeltida kyrkklocka överfördes från Tarlseds kyrka. Första orgeln installerades inte förrän 1880. 1894 göts lillklockan. 1918 invigdes ett nytt orgelverk. Läktartrappornas räcken och kyrkportarnas smidesdekorer har en utformning som tyder på att de skulle kunna ha tillkommit vid samma tid eller något tidigare. Tornur med urtavlor tillkom 1923.
1938 genomfördes en genomgripande renovering då en ny sakristia byggdes från koret åt norr, ritad av arkitekt Allan Berglund. Lågtrycksånga ersatte kaminerna med värmepanna i den nya sakristians källare. Nytt innertak i klöverform av masonit byggdes och dolde det gamla. Nya bänkar installerades. Altarområdet flyttades ut till korslutet där såväl korfönstret som dörren utifrån murades igen. Altarrundeln minskades. Språkbandet i koret målades över. Äldre inventarier konserverades. De bevarade altartavlorna från de båda rivna föregångarna återtogs. Kyrkans ursprungliga altartavla flyttades till kyrkoarkivet och ersattes med den från Tarsleds kyrka och vid dopfunten placerades altartavlan från Herrljunga gamla kyrka. Skurna evangelister sattes i fält runt predikstolen. En medeltida madonnabild sattes upp vid predikstolen och ännu en över södra porten.
Tornuren var tagna ur bruk mellan 1956 och 1969. Sistnämnda år lades kopparplåt på torntak och småtorn. Ett foto från 1960-talet visar att korbänkarna då fanns kvar, vilka idag är avlägsnade. 1973 invigdes ett nytt orgelverk, tillverkat av Nordfors i Lidköping efter förslag av domkyrkoorganisten Allan Haglund, Skara.
Kyrkan står nu 2003 inför en genomgripande renovering för att möta "dagens behov och krav på flexibilitet, tillgänglighet och närhet". Man vill ha en bättre förbindelse med läktaren och ett kyrkorum med bättre kontakt mellan förrättningsaltare och kyrkobesökare, samt handikappanpassning. Lämpligare textilförvaring behövs liksom ett samlingsrum. Enligt ett förslag tas bänkarna under läktaren i väster bort för samlingsrum med pentry i söder (vikvägg till långhuset) och ny läktartrappa samt kyrktorg toalett. Dessutom tillkommer en tillbyggnad från vapenhuset åt norr med toalett. Ny yttertrappa och ramp tillkommer. Sakristian får ny textilförvaring. Korpartiet skall ändras och det finns två huvudsakliga förslag och i båda avlägsnas kortrappan. Förslaget innebär också att altaret står kvar i koret kompletterat med ett mobilt altare, östfönstret öppnas igen och knäfallet blir mobilt. Bänkar tas bort i öster och ersätts med stolar, dopfunten görs flyttbar.