Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LERUM LERUM 22:1 - husnr 1, LERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LERUMS KYRKA (akt.)
1995-06-19
Historik
LERUMS KYRKA är en stenkyrka uppförd 1681 med gravkor i öster från 1671 och tvärskepp och sakristia från 1899-1900. Före stenkyrkan fanns en kyrka i trä vars tillkomsttid är okänd. Troligt är att denna kyrka var medeltida eller att den haft medeltida föregångare. Äldre västgötalagen berättar nämligen att det fanns fem kyrkor i Vättle härad och eftersom Lerum utgjorde en av de fem socknarna i häradet bör det ha funnits en kyrka i Lerum, förmodligen så tidigt som på 1200-talet. Ortsnamnet Lerum omtalas emellertid första gången i skrift år 1338.

1671 byggdes ett gravkor vid den ovan nämnda träkyrkan, som kom att rivas och ersättas med långhus och troligen även vapenhus i sten år 1681. Det är oklart om arbetena med den nya kyrkan färdigställdes 1681 eller om det, som vissa källor hävdar, dröjde till 1687 innan den stod helt klar.

År 1748 försågs kyrkan med ny predikstol. Året därpå slogs ett nytt innertak och 1750 bemålades det med bland annat änglar och moln utförda av tapetmästaren Christian Drab. Dessa målerier finns kvar i kyrkan idag och är troligen de enda bevarade av hans hand. År 1800 förstorades fönstren i kyrkan och 1813 installerades en orgel, byggd av J E Eberhardt från Stockholm. Kyrkan renoverades 1863 då bland annat nytt trägolv inlades, nya bänkar insattes och fönstren vidgades. 1872 omlades taket men bara sex år senare ersattes teglet på taket med spån och takstolarna reparerades.

1899-1900 företogs en mycket omfattande renovering som kom att omdana kyrkan i hög grad, både ut- och invändigt. Arkitekten Eugen Thorburn från Göteborg stod för ritningarna. Korsarmar tillbyggdes mitt på långhuset, en takryttare med lökkupol och spira uppsattes mitt över taket och norr om gravkoret tillbyggdes en sakristia. Nya fönster- och dörröppningar fick omfattningar i fransk sandsten. De höga, rundbågiga fönstren på korsarmarnas norra och södra sidor försågs med bågar i metall och målerier av konstnären Reinhold Callmander. Samme konstnär fick även uppdraget att bemåla innertaket i det nytillkomna tvärskeppet. Vapenhusets väggar höjdes något liksom det invändiga kortaket som fick ett ribbvalv slaget i tegel. En ny altaruppsats tillkom med ramverk ritat av Thorburn och huvudmotiv utfört av göteborgskonstnären Anna Virgin. Förutom detta tillkom även ny dopfunt, nya öppna bänkar och nytt golv. Kvar från den äldre inredningen lämnades förutom predikstolen även de så kallade Aspenäsbänkarna i koret. Dessa målades år 1703 men kan möjligen vara äldre än så. I samband med arbetena påträffades två välbevarade gravstenar från 1500- respektive 1600-talet, dessa uppsattes på korsarmarnas östväggar på var sida om koret. Gravarna, som hittades under långhusgolvet, täcktes med tegelvalv.

1947 renoverades kyrkan i regi av arkitekt Axel Forssén. Då putslagades väggarna, bänkinredningen byggdes om och i korpartiet lades ett nytt golv av ek. Hela kyrkan ommålades invändigt och ursprungliga färgskikt framtogs på bland annat korbänkar, nummertavlor och predikstol. Då taket rengjordes framkom det att Reinhold Callmander år 1900 modifierat takmålningarna i långhuset och merparten av hans tillägg borttogs. En av de ovan nämnda gravstenarna flyttades från sin plats i väggen vid predikstolen till södra korsarmens västra vägg, något som kom att omtvistas häftigt bland församlingsmedlemmarna. Kring år 1949 framflyttades läktarbröstets mittparti något och ett antal pelare tillkom liksom nya målerier på det framskjutande partiets sidor.

I slutet på 1960-talet ommålades kyrkan utvändigt och toalett inbyggdes i vapenhuset.

År 1970 rätades tornspiran upp och i slutet på 1970-talet fick man tillstånd att bygga in kapprum och kammare under läktaren. Under åren 1980-81 konserverades takmålningarna i korsarmarna då dessa skadats på grund av ett läckage. Samtidigt bör även taket och de fuktskadade delarna av takstolarna ha åtgärdats.

År 1983 borttogs orgeln på läktaren och en kororgel, tillverkad av orgelbyggaren Robert Gustafsson, införskaffades och placerades i södra korsarmen. Året därpå omputsades kyrkan utvändigt.

År 1994 monterades en Mariabild mitt på läktarens mittparti, en ikon målad av konstnären Erland Forsberg.

Under hösten 2005 ommålades kyrkan utvändigt och renoveringsarbeten utfördes på tak och fasader. Fönsternischerna och dörromfattningarna, som tidigare varit grå, målades sandstensgula i samband med arbetena.