Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LERUM ÖSTAD 8:6 - husnr 2, ÖSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTADS KYRKA (akt.)
1997-03-20
Historik
ÖSTADS KYRKA är en vitputsad kyrkobyggnad uppförd 1690 som haft flera föregångare. Troligen byggdes den första kyrkan på platsen i trä redan i början på 1100-talet. Sägnen berättar att denna första kyrka brann ned på ett tidigt stadium, vilket bekräftas av att man 1945 påträffat rester av ett förkolnat trägolv i kyrkan under flera skikt av yngre golv. I slutet av 1100-talet uppfördes enligt uppgift nästa kyrka, den här gången en stenbyggnad med långhus och kor samt fristående klockstapel. I slutet av 1600-talet ansågs den vara för liten och mörk samt i stort behov av omfattande reparationer, därför beslöt man sig för att riva denna kyrka och år 1690 stod en ny putsad stenkyrka på platsen. Kvar från föregångaren lämnades ett litet parti av det gamla murverket, som nu troligen ingår i väggen vid långhusets nordvästra hörn.

När kyrkan från 1690 var nyuppförd bestod den av långhus med tresidigt kor. 1777 vidbyggdes ett torn i trä som renoverades och målades i början av 1800-talet. Omkring 1850 genomfördes en omfattande renovering då spåntaket ersattes med ett tak av lertegel och en dörröppning upptogs i murverket mellan läktaren och tornets andra våning.

Vid en renovering 1916 vidbyggdes en sakristia söder om koret. Enligt uppgift fanns en dörröppning i muren sedan tidigare. Före dess hade ett skrank i koret som var ihopbyggt med predikstolen fungerat som sakristia och utrymme för förvaring av textilier. Vid samma tillfälle framtogs äldre målerier på predikstolen och läktarbröstets apostlamålningar och ny öppen bänkinredning samt två nya nummertavlor införskaffades. Taket försågs med kassettindelning och kyrkan fick nytt golv av kalkstensplattor.

På Kyndelsmässodagen 1945 utbröt en eldsvåda i kyrkan som kom att förinta kyrkans tak, läktarbröst, trätorn och andra byggnadsdelar av trä. Församlings-medlemmarna och kyrkoherden lyckades emellertid rädda bland annat dopfunten, predikstolen, nummertavlan samt altartavlan, som skars ut ur sin ram. Murverket och sakristian stod kvar utan att ha tagit någon större skada när elden släckts. Kort därefter beslutades det att kyrkan skulle byggas upp igen. Under ledning av arkitekt Axel Forssén byggdes kyrkans tak upp igen och tornet fick i stort sett samma utseende som det förra tornet, men denna gång uppfördes det i tegel istället för trä. Invändigt strävade man efter att återskapa det utseende som kyrkan hade före 1916 års renovering. Eftersom merparten av bänkarna togs ut före branden kunde sits och ryggar återanvändas. Konservator Thorbjörn Engblad anlitades för att rekonstruera läktarbröstets apostlabilder från 1600-talet. Sakristian revs och en ny större uppfördes i tegel med pannrum under, något längre österut än föregångaren. Fönstren vid taklisten över läktaren tillkom. Under år 1946 kunde kyrkan tas i bruk på nytt.

Kyrkan har inte genomgått några större förändringar sedan återställandet på 1940-talet. Kyrkan ommålades invändigt 1967, färgsättningen på bänkgavlar med mera från 1945 bibehölls emellertid. 1988 installerades nya skåp i sakristian. 1994 togs en bänkrad bort både längst bak och längst fram i kyrkan, på båda sidor om mittgången. Året därpå ommålades kyrkans väggar och interiör med undantag för predikstolen och läktarbröstet. Kyrkan har ommålats exteriört 1975, 1983 och 1999.

Arkiv och litteratur: Pettersson, S. (1990): "Östad kyrka 300 år 1990." Regionmuseum Västra Götalands topografiska arkiv. Antikvarisk-topografiska arkivet. Muntlig källa.