Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS ÄSPERED 1:43 - husnr 1, ÄSPEREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄSPEREDS KYRKA (akt.)
1992-02-02
Historik
Äspereds nuvarande kyrka uppfördes 1860-1862. Den ersatte en liten stenkyrka av rundsten, vilken förmodats vara från 1500-talet. Till skillnad från många andra socknar i bygden finns inga uppgifter om någon tidigare stavkyrka på platsen. Kyrkan hade reparerats och målats 1700-1730 och byggts ut till dubbel längd 1758-60. 1825 utvidgades läktaren och delades i manlig och kvinnlig sida, fönstren förstorades, norrväggen fick fönster och taket jämnades. Efter det ansågs den som ljus, vacker och "svarande mot socknens behov". Ändå bestämde församlingen 30 år senare att bygga en ny kyrka och den gamla revs 1860.
Ritningar gjordes 1861 av J.F. Åbom vid Överintendentsämbetet och kyrkan stod klar för användning påföljande år. Ny predikstol och altaruppsats tillverkades av Anders Johansson från Tvärred. Rappning och målning fick dock vänta i flera år och orgel installerades först 1890. Den ersattes 1914 med en ny, som byggdes om med bibehållen fasad 1981. El drogs in 1923 men tilläts inte omkring altaret. Vid 1930-talets början projekterades en stor renovering, men den tycks inte ha kommit till utförande utom möjligen vad gäller ommålning av interiören och inrättande av förråd i vapenhuset.
Däremot skedde istället en genomgripande renovering invändigt 1955, med total ommålning. En uppgift hävdar att bänkarna dittills varit omålade, men det förefaller orimligt och på vinden finns bänkdörrar bevarade i två olika färgställningar, där den med ekådring torde ha funnits före 1955. Då målades bänkarna brunröda inuti och blå och silvergrå på utsidan. Tak och väggar blev ljusa. Efter ombyggnad av kvarter och bänkar rymmer kyrkan 525 personer. Norra tvärgången togs bort. Den medeltida dopfunten hade stått länge i vapenhusen men flyttades in i kyrkorummet (inga uppgifter om dittills använd dopfunt). Kyrkan fick skrudskåp under läktaren och elvärme installerades i stället för kamin. Kyrkostämman motsatte sig att slopa vapenhusets södra trappa och att ändra altarringen, vilket hörsammades. En ny kormatta tillkom.
Nästa renovering skedde 1989-1990 då även exteriörens tak och fönster reparerades och fasaderna putsades om. Interiören målades om än en gång och taket fick åter originalfärgen. Läktarunderbyggnader uppfördes så bänkar togs bort både i öster och väster, övriga byggdes om med bibehållna men omhängda dörrar. Putsen utvändigt hade få skador och putsades om med kalkbruk. Långhusets skiffertak befanns ha olika läggning: diagonalt på ena sidan och som tegel på andra. Under låg ett gammalt spåntak som avlägsnades.