Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK BERGHEM 18:1 - husnr 1, BERGHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BERGHEMS KYRKA (akt.)
1995-05-23
Historik
BERGHEMS KYRKA har medeltida ursprung men omgestaltades genomgripande på 1790-talet efter ritningar upprättade vid Överintendentsämbetet i Stockholm. Delar av den äldsta stenkyrkan ingår fortfarande i det befintliga långhusets sydvästra del. Det ursprungliga koret raserades vid omgestaltningen på 1790-talet och kyrkan fick ett tresidigt kor samt sakristia i norr. Kyrkan präglas till stor del av detta byggnadsskede. Tornet i väster tillkom 1826. Kyrkans exteriör fick i samband med dessa förändringar en för tiden typisk nyklassicistisk prägel.

Kyrkan renoverades in- och utvändigt 1911 under ledning av byggmästaren Edvard Nilsson, Varberg. En värmekammare byggdes vid kyrkans norra fasad, invid sakristian. Taket omlades och fasaderna omputsades. Ett nytt trägolv inlades ovanpå det gamla. Nya innanfönster insattes, med katedralglas i koret. Interiören fick en blå färgton som bibehållits. Innertaket kläddes med papp, kläddes med pärlspontpanel och indelades i fyllningar. Kortaket slätpanelades och klistrades med väv samt målades ljusblått med dekorationer. Kyrkorummet fick en ny öppen bänkinredning och en ny altarring. Orgelfasaden och predikstolen ommålades och omförgylldes av Göteborgsmålaren Reinhold Callmander.

Orgeln och orgelläktaren utvidgades 1927 efter förslag av arkitekten Allan Berglund. Elektrisk belysning installerades i kyrkan 1935 och värme genom lågtrycksånga installerades 1946, i samband med en renovering under ledning av arkitekten Axel Forssén.

Kyrkan genomgick en större invändig renovering 1977-78 under ledning av arkitekten Arne Nygård. Läktarunderbyggnader tillkom och där skapades en ny läktartrappa. Bänkinredningen ombyggdes och bänkvärme installerades. Ett nytt golv inlades i kyrkorummet och invändig ommålning utfördes. I samband med renoveringsarbetena framkom på långhusets södra vägg fragment av senmedeltida kalkmålningar. Dessa konserverades av Göteborgskonservatorn Gunnar Truedsson, som också utförde konserveringsarbeten på altaruppsatsen, predikstolen och läktarbröstningen.

Tornfasaderna renoverades och avfärgades 1996 och i samband med detta omlades kopparplåten på tornet. Sakristian renoverades invändigt 1999, och en putsskada på norra långhusväggen lagades.