Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK HAJOM 10:1 - husnr 1, HAJOMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HAJOMS KYRKA (akt.)
1995-09-20
Historik
Om HAJOMS KYRKAS äldre byggnadshistoria är mycket lite känt. Utan närmare datering anges i litteraturen att kyrkan byggdes på medeltiden. Av den äldsta stenkyrkan återstår möjligen partier i det befintliga långhusets sydmur. Till grund för kyrkans datering finns den medeltida dopfunten, med en ikonografi som skildrar Staffanslegenden, från 1100-talet, samt målningsfragment som blottades på sydväggen vid en renovering 1928-29. Det är okänt om kyrkan haft rakt avslutat kor eller absid.

Långhusets takvalv dekorerades med målningar 1685, utförda av Varbergskonstnären Olof Andersson. Innertaket har därefter omlagts någon gång mellan 1685 och 1774, vilket medförde att dessa målningar försvann.

Kyrkans nuvarande planform är ett resultat av ombyggnader under 1700- och 1800-talen. På 1700-talet revs den västra och norra väggen, liksom korpartiet. Kyrkan breddades och en ny nordvägg uppmurades. Samtidigt tillkom det tresidiga koret. Till den utflyttade nordväggen användes medeltida stenmaterial. År 1837 förlängdes långhuset förlängdes åt väster med ca fem meter.

Takvalvet i kyrkorummet dekorerades 1774-75 med målningar utförda av kyrkomålaren Henrik Wibeck från Varberg. Konstnären har signerat takmålningen på södra sidan. Wibeck fick även i uppdrag att måla läktarbröstningen samt troligtvis också predikstolen. Wibeck var styvson till den kände kyrkomålaren Detleff Ross och var lärling hos honom i Borås 1739-44. Från 1756 verkade han som mästare och bosatte sig i Varberg.

Kyrkan renoverades 1836-37 och förlängdes då åt väster, där en ny portal togs upp. Orgelläktaren, som tidigare varit rak, utbyggdes på mitten med en halvrund form för orgelns spelbord och läktarbarriären återuppsattes. Kyrkan ommålades invändigt, vilket medförde att Wibecks takmålningar från 1774-75 övermålades i ljusblå kulör med draperimotiv i rött och vitt. Altaret och predikstolen försågs med listverk och förgyllningar.

En sakristia vidbyggdes i norr 1882. Kyrkan renoverades invändigt 1894. Då tillverkades en ny bänkinredning och en ny altarring. Invändigt målades kyrkorummet i gulbruna färgtoner. Taket indelades i fält och försågs med ornament. Predikstolen, altaret och bänkarna målades i bruna toner med uppläggningar i blått och vitt med förgyllda ornament.

Kyrkan genomgick en omfattande in- och utvändig renovering 1928-29 efter Länsarkitekten i Skövde, Allan Berglunds ritningar. Renoveringsprogrammet hade utarbetats av arkitekten Axel Forssén. I samband med renoveringen byggdes en ny sakristia, som ersatte den tidigare från 1882, och under denna, en värmekammare för den nya värmeledningen som installerades. Utvändigt fick långhusets södra takfall nytt taktegel och nya vindskivor på västra gaveln. Nya solbänkar av huggen gnejs uppsattes. Fasaderna putslagades och omkalkades samt ommålades med kalkfärg. Det södra vindfånget i kyrkorummet borttogs och en ny dörr uppsattes i vägglivet. Invändigt lagades putsen på väggarna och hela interiören ommålades. Ornament som uppsattes vid renoveringen 1894 borttogs på altaret, predikstolen och bänkinredningen. En ny altarring tillverkades, där äldre bevarade balusterdockor återanvändes. De båda gamla nummertavlorna flyttas till sina förutvarande platser på gavlarna vid korbänkarna. Konservatorn C O Svensson konserverade äldre befintlig bemålning i takvalvet, på predikstolen, altartavlan och läktarbröstningen samt i koret. Konstnären Ragnar Sandberg, som var konservatorns medhjälpare, målade på läktarbröstningen och på ett ställe i taket. Äldre bemålning i två lager på kyrkans norra vägg påträffades och det äldsta lagret identifierades som medeltida. En medeltida dopfunt som legat utanför kyrkan flyttades in i kyrkorummet. Dopfunten saknade skaft och ett sådant nytillverkades först 1964.

Elektrisk belysning installerades 1936.

Kyrkan genomgick en utvändig renovering 1953, som omfattade åtgärder på fasader och tak. Samma år utfördes konserveringsarbeten på korväggarna, altartavlan och predikstolen med ljudtak samt läktarbröstningen.

In- och utvändiga puts- och målningsarbeten på fasader och snickerier utfördes 1994 och i samband med dessa arbeten utfördes också en murverksdokumentation. Målningarna i koret konserverades.

År 2000 uppfördes en handikappramp invid kyrkans västportal. De två bakersta bänkraderna i norr och söder borttogs 2005.