Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK SKENE 12:1 - husnr 3, SKENE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKENE KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
SKENE KYRKA uppfördes 1919-22 på ny kyrkplats på en markerad höjd i Skene samhälle. Kyrkan i moderförsamlingen Örby ligger på den andra, östra sidan av Viskan. När textilindustrin expanderade och folkmängden i Skene ökade behövde samhället en egen kyrka. Kyrkan är huvudsakligen uppförd med frivilliga medel genom donationer och gåvor.

Kyrkostämman i Örby beslutade 1916 att kyrkobygget skulle realiseras och gav uppdraget till Boråsbyggmästarna Albin och Carl Wilhelm Gustafsson att inkomma med huvudritningar till den nya kyrkan. Samtidigt hade en givare till kyrkan för sin del beställt en skiss av Göteborgsarkitekten Sigfrid Ericson. Arkitekten Anders Roland kallades ned från Stockholm för att avgöra frågan och beslutade att båda förslagen skulle insändas till Överintendentsämbetet.

Det blev Sigfrid Ericson som upprättade nybyggnadsritningarna. Arkitekten var verksam i Göteborg men bördig från grannsocknen Fritsla. I byggnadskommittén ingick, förutom arkitekten själv, också byggmästarna Albin och Carl Wilhelm Gustafsson. Grundläggningen av kyrkobygget ägde rum 1919 och kyrkan invigdes 1922. Virket till kyrkobygget togs från Örby kyrkoherdeboställes jord. Kyrkans murar utfördes, ovanför sockelpartiet, helt i hårdbränt tegel.

För ritningarna till kyrkans fasta inredning (bänkar, predikstol, altarring, altarbord, orgelfasad, psalmnummertavlor och dopfunt) svarade Sigfrid Ericson 1920-22. Ritningarna till dopfunten och orgelfasaden hann dock inte godkännas före kyrkans invigning, likaså hann inte altaruppsatsen och den elektriska belysningen färdigställas.

Det treklöverformade träinnertaket dekorerades med målningar efter förslag och skisser av Boråskonstnären John Hedaeus. Byggnadsstyrelsen krävde att först få se en uppmålad provkartong utförd av Hedaeus och sedan beslutades att uppdraget kunde gå till honom. Sigfrid Ericson förordnades att besiktiga det färdiga verket. Till sin hjälp hade Hedaeus Göteborgskonstnärerna Arvid J:son Jorm och Nils Adolf Wedel. Vapenhusets plana träinnertak dekorerades med en bemålad krans och uppgifter om kyrkans tillblivelse.

Ritningarna till altaruppsatsen godkändes först 1942 och den utfördes 1944 av skulptören John Björk från Göteborg.

Ett bårhus efter Sigfrid Ericsons ritningar tillkom 1947. Det utfördes med fasad av kluven gråsten på betonggrund under terrassen bakom kyrkans kor i öster.

Kyrkans ursprungliga armatur, tre mässingskronor över mittgången, utbyttes 1954 mot fyra nya kronor som i stället placerades ovanför bänkkvarteren. En ny dopfunt tillkom 1968.

Kyrkan genomgick en invändig renovering 1976-77 under ledning av arkitekten Pelle Nilsson från Göteborg. Kyrkorummet fick en helt ny färgsättning som inte överensstämde med kyrkans nationalromantiska karaktär. Efter renoveringen blev kyrkorummet ljusare och rosa och grönt var de dominerande färgerna i interiören. Kyrkans bänkinredning skulle ersättas med en helt ny, möjligen ombyggdes den befintliga, målades i rosa kulör och fick stoppade dynor klädda med grönt tyg. Med den nya bänkinredningen minskade sittplatserna från ca 300 till 250, delvis för att göra plats för de läktarunderbyggnader som tillkom. Väggarna omputsades och trägolvet slipades och laserades i en starkt rosa kulör. Nya fönster insattes i kyrkorummet. Altaret var enligt arkitekten Sigfrid Ericssons ritningar tänkt att utföras i vitkalkat tegel med en skiva av kalksten. Men när kyrkan byggdes tog pengarna slut och altaret blev ett provisorium av tegelsten med ovansida av masonite. Vid renoveringen utfördes därför ett nytt altare av trä. En ny altarring tillkom också. Orgelfasaden ombyggdes i samband med att orgelverket omdisponerades, och mittpartiet försågs med ljudande pipor. Förändringar gjordes även i sakristian, vapenhuset och på läktaren. Det som återstod av det ursprungliga kyrkorummet efter renoveringen var målningarna i taket och predikstolen, som ommålades, samt altaruppsatsen.

En kororgel tillkom 1993 och i samband med detta avkortades den främsta bänkraden i det södra kvarteret med hälften. Samma år omlades kyrkans spåntak, med undantag för torntaket, med nytt ekspån.