Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FÄRGELANDA TORPS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, TORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORPS KYRKA (akt.)
1994-10-06
Historik
Komplettering vid inventeringen 2004:

Kyrkan har troligen haft en medeltida föregångare, av okänd utformning. Rester av vad som förmodas vara en grund, funna vid grävningar, antyder att denna kyrka kan ha varit belägen norr om den nuvarande kyrkan, närmare klockstapeln vid norra kyrkogårdsmuren. Den nuvarande kyrkan uppfördes 1750-55 av församlingsborna själva under ledning av kyrkoherde Uddo Ullman, som hedrats med en minnessten intill koret (se beskrivningen av kyrkogården). Eventuellt överflyttades en del inventarier från den gamla kyrkan, altaruppsatsen är från 1745 och predikstolen från 1700-talet. Kyrkan saknade från början sakristia och vapenhus. Sannolikt är ingången till kyrkorummet från väster, liksom den på södra långsidan ursprunglig. I vapenhuset, på det som tidigare var en del av västgavelns yttervägg, finns årtalet 1750 av svartmålade järnbeslag. Innan sakristian byggdes fanns också en dörr till koret på norra snedväggen. Troligen under 1800-talet tillkom ett enkelt vapenhus av trä på västgaveln.

Både 1913 och 1926 uppgjordes restaureringsförslag av arkitekterna Bror Almquist (1913), Stockholm respektive Sten Branzell, Göteborg (1926). Flera av åtgärderna tycks dock inte ha genomförts med undantag av målningsarbeten och nya bänkar, med de karaktäristiska skärningarna på gavlarna (efter Bror Almquists förslag). Båda restaureringsförslagen innefattade också nybyggnation av en sakristia norr om koret. En sakristia verkar dock inte ha byggts förrän 1935, i samband med den större renovering som då genomfördes 1935, efter ritningar av länsarkitekt Allan Berglund, Skövde. Sakristan kan dock ha byggts efter någon av de tidigare ritningarna. 1935 byggdes också det nuvarande vapenhuset som ersättning för det tidigare på samma plats. 1935 tillkom också altaret och den tidstypiska altarringen med hel barriär samt ekportarna till södra långhusentrén och vapenhuset med sina konstsmidda beslag. Interiören genomgick en hel ommålning och konservatorsarbeten genomfördes av predikstolen och altartavlan. Vidare drogs elvärme och elbelysning in mm. Genom en donation av lantbrukare Andreas Gamalielsson tillkom på 1950-talet en del av kyrkorummets konstnärliga utsmyckning. Fönstren med antikglas och det målade korfönstret sattes in 1953 och under samma årtionde tillkom också trärelieferna på predikstolskorgen och på läktarbröstningen.

Åtgärder på kyrkan sedan dess har huvudsakligen haft karaktären av underhållsarbeten. 1977 genomfördes en interiör renovering, bl a målades bänkarna, altartavlan konserverades och innertaket isolerades. 1984 genomfördes en fasadrenovering då väggarna omputsades och snickerier renoverades. 1998 ersattes sakristian med en helt ny på samma plats. Måtten utökades med det dubbla för att inrymma bl a ett särskilt arbetsrum, toaletter samt utrymmen för textilförvaring och städ. Den nya sakristian har getts ett motsvarande exteriör utformning som övriga kyrkan, vitputsad med sadeltak täckt av tegel. 2006 ersattes en modernistisk orgel från 1945 av en ny i mer klassicerande stil utförd av orgelbyggare Sven-Anders Torstensson, Lidlköping.