Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MELLERUD DALSKOGS PRÄSTBOL 3:1 - husnr 1, DALSKOGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DALSKOGS KYRKA (akt.)
1994-09-21
Historik
Komplettering vid inventeringen 2002:

SAMMANFATTANDE HISTORIK - Kyrkan är en liten träkyrka, uppförd 1747-50. Tidigare fanns i Dalskog, sannolikt på samma plats, en träkyrka, från 1650 uppförd av överste John Stake, bosatt i grannsocknen Bäcke. Denna kyrkas utseende är okänt men kan ha liknat kyrkan i Bäcke, också en liten träkyrka och uppförd vid 1600-talets mitt av samma byggherre. Bäcke kyrka har sedan tillbyggts under 17- och 1800-talen. Kyrkan i Dalskog revs då den ansågs vara "för låg och för trång anlagd" samt förfallen. Om det funnits ytterligare någon tidigare kyrka på platsen är ej belagt men är tänkbart. Dopfunten av täljsten är som nämnts från 1200-talet och det finns obekräftade uppgifter om en förfallen ödekyrka på platsen under 1500-talet.

Kyrkans byggnadshistoria innefattar fler exteriöra än interiöra förändringar. De ombyggnader och renoveringar som skett följer i huvudsak ett allmänt tidtsypiskt mönster. 1793 tillkom läktaren. På 1800-talet förstorades fönstren (1805), taket skifferbelades och troligen målades väggarna vita. Uppgifterna om när övermålningen av Schüffners takmålningar skedde går isär. En uppgift gör gällande att det skedde i samband med läktarens tillkomst 1793 en annan att det skedde under 1800-talets senare hälft. Enligt uppgift från 1829 års kyrkoinventering fanns "På kyrkans långväggar de tolv apostlarna målade, sex på vardera sidan". I samband med ombyggnad av läktaren och det västra vapenhuset omkring 1920 blottlades ett par av dessa men övermålades tydligen igen. Vid den senaste renoveringen 1998 framkom fragment på norra långsidan mellan predikstolen och dörren till vapenhuset. Tydligen har väggmålningar funnits också på västra gaveln, under läktarbänken närmast väggen finns mindre rester synliga. På 1880-talet fick kyrkan sin första orgel, en piporgel av ovanlig konstruktion, liksom värmekaminer. Orgeln byttes ut 1915 och den första orgeln inköptes senare av Statens historiska museum. Någon gång under 1800-talet tillkom ett litet vapenhus i väster.

1916-22 skedde en etappvis renovering. Då byggdes det nuvarande större västra vapenhuset, i två våningar. 1991 förlängdes det åt väster och fick en modern inredning. 1916-22 ombyggdes också läktaren för att ge plats åt den nya orgeln. Den tidigare piporgeln var placerad vid korets södra sida. Vid samma renovering tillkom också bänkinredningen och man återanvände delvis delar av de befintliga äldre bänkarna. En större renovering genomfördes 1939-40 med syfte att återställa och framhäva kyrkorummets 1700-talskaraktär. För programmet svarade arkitekt Ärland Noréen, kungliga byggnadsstyrelsen och för själva restaureringshandlingarna arkitekt Einar Lundberg. Konservator var Olle Hellström, Skara. Renoveringen innebar bl a att kyrkans fönster förminskades och försågs med segmentsbågar istället för rak avslutning upptill. Då tillkom också innerbågarnas blyinfattningar och antikglas. Väggarna stänkmålades och takmålningarna konserverades. Den senaste större renoveringen ägde rum 1998 och innebar omfattande underhålls- och konserveringsåtgärder såväl exteriört som interiört.