Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄNERSBORG TIMMERVIK 2:79 - husnr 1, TIMMERVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TIMMERVIKS KYRKA (akt.)
1994-09-25
Historik
Komplettering vid inventeringen 2004:

Timmerviks kyrka är ett exempel på en de kapellkyrkor som uppfördes under 1900-talets första hälft. En bidragande orsak till kyrkobygget i Timmervik är Gestads sockens topografi med områden av olika karaktär. Socknen har sin största utbredning i norr med ett bördigt slättlandskap där också församlingskyrkan är belägen medan den avsmalnade södra delen är istället en småkuperad skogsbygd längs Vänerkusten. Avståndet från Timmervik till Gestads kyrka är ca en mil, en förhållandevis lång sträcka innan bilen blev var mans egendom. Bygden har ansetts som ganska kyrklig och vid sidan av lokalbefolkningen var dåvarande kyrkoherden i Bolstads pastorat Lars Magnus Engström en drivande kraft bakom kyrkobygget i Timmervik. Engström var en tongivande person, engagerad i många frågor och med en konservativ hållning. Han sägs ha satt sin prägel på det kyrkliga livet i hela södra Dalsland och ägnade sig bl a åt ett omfattande kristet författarskap. Under hans tid som kyrkoherde i Bolstad pastorat tillkom även Klöveskogs kyrka, i Grinstads socken, med motsvarande förhållanden och bakgrund som Timmervik i Grinstad. För såväl Engström i Bolstad som på andra platser var ett motiv bakom kapellbyggandet vid denna tid att vara en motvikt mot frikyrklig väckelse och andra folkrörelser, särskilt i nya tätorter och de gamla kyrksocknarnas ytterområden.

Bygget av Timmerviks kyrka genomfördes helt med frivilligt insamlade medel efter att en grundplåt lagts av Engström i samband med hans 50-årsdag 1917. 1926 bildades en byggnadskommitté som sedan kom att ingå i Timmerviks kyrkostiftelses styrelse. För ritningar av kyrkan anlitades komministern Ernst Wennerblad samt arkitekt Yngve Kernell som svarade för kyrkorummets gestaltning och fasta inredning. Wennerblad hade i sin församling, Götlunda i Skara stift, tagit initiativ och själv ritat Brännemo kapellkyrka, uppfört 1919-23. Omständigheterna och förutsättningarna tycks på flera sätt varit lika i Brännemo i Götlunda och Timmervik i Gestad. Wennerblad har till stor del använt samma ritning och kyrkornas yttre är också påfallande lika med undantag av de pilasterliknade konterforterna (murpelarna) på långsidorna av Timmerviks kyrka. Kyrkan uppfördes 1926-27 efter att mark skänkts, pengar insamlats in och bygdens folk bidragit med material och dagsverken. Den första gudstjänsten hölls 4:e adventsöndagen 1927 och 21 juni 1928 förrättades invigningen av biskop J A Eklund. Även kyrkogården anlades med hjälp av frivilliga krafter och skänkta medel och kunde invigas 1937 av kyrkoherde Engström. Förvaltningen av kyrkan sköttes sedan fram till 1971 av Timmerviks kyrkostiftelse då Gestads församling tog över efter att under flera år bidragit bl a ekonomiskt till kyrkans skötsel och verksamhet.

Kyrkan har sedan sin tillkomst genomgått få förändringar och är i stort bevarad i originalutförande. 1948 kompletterades fönstrens ursprungliga enkelbågar av järn med träinnerbågar. 1955 tillkom korfönstret med glasmålningar av konstnär Erik Abrahamsson, Göteborg. 1973 byttes ersattes kyrkans ursprungliga orgelharmonium av orgeln, tillverkad av Grönvalls orgelbyggeri i Lilla Edet. År 1980 genomfördes en renovering efter handlingar av arkitekt Per Molnit, Vänersborg. Åtgärderna var av underhållskaraktär och bl a målades kyrkan såväl exteriört som interiört och fick en något förändrad färgsättning. Väsentliga delar av de ursprungliga kulörerna och inredningens dekormåleri tycks dock ha bevarats, även efter vissa målningsarbeten 1997. 1980 gjordes också putsreparationer av väggarna, både på ut- och insidorna, målning av plåttaket samt översyn och reparation av fönstren.