Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKENBERG SKREA 3:4 - husnr 2, SKREA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKREA KYRKA (akt.)
1994-11-23
Historik
Skrea kyrka uppfördes 1855-56, i nyklassicistisk stil, efter ritningar av arkitekt J F Åbom. Kyrkan ersatte en äldre medeltida kyrka. Kyrkan är uppförd i gråsten. Fasaderna är putsade och vitkalkade. Långhuset har en tresidig koravslutning och är täckt med skiffer. Tornet i väster har en lanternin täckt med kopparplåt. Tornets nedre takfall är täckt med skiffer.

Skiffertaket har lagts om vid två tillfällen. Första gången år 1864 och andra sommaren 1996.

Tornspiran och lanterninens kopparplåt härrör från en omfattande renovering 1908-09. Vid renoveringen 1908-09 installerades centralvärme med pannrum under koret.

1935 restaurering.

Tornet renoverades senast 1998. Vid tillfället tvättades fasaderna, cementhaltig puts togs bort och putslagning omfattande ca 100 kvm utfördes med hydrauliskt kalkbruk i grund, utstockning och ytputs. I ytputsen tillsattes tvättad ärtsingel. Tornets gördelgesims i natursten fogades med kalkcementbruk.

1939-40 ommålas Skrea kyrka invändigt efter förslag av ark. Gustaf Ljungman, Göteborg.

1945 installerades elektriskt ljus.

1947 restaurering.

1952 renoverades och kalkades kyrkans fasader och plåtbeslagen sågs över, kompletterades och målades. Arbetet utfördes efter arbetshandlingar utformade av ark Carl Landsten. Enligt handlingarna renoverades fasaderna med "stritt grus" och västgötakalk som släckts ca två dagar före användandet. Kalkbruket blandades med en cementblandning bestående av 1 del cement och tre delar sand, i förhållandet 5:1. Troligen putsades överdelen av tornets södra och västra sida om med denna blandning och resterande delar av fasaderna lagades lokalt vid behov. Nya putsytor grundades med tunn puts och putsen påfördes sedan 2 à 3 påslag. fasaderna kalkades med Västgötakalk i två strykningar. Sockeln lagades med kraftigt bruk och avfärgades med kraftig cementblandad kalk tillsatt med mörk cementfärg. Fasaderna målningsbehandlades senast 1983. Vid tillfället skall avfärgningen ha skett med en färg tillverkad av kalk-vattenglas, krita och titanvitt, blandad av färghandlare Berander i Falkenberg.

1956 påpekades att de befintliga kyrkportarna var av trä var illa åtgångna och monterade utan karm, varför snön yrde in i vapenhuset. Därför byttes dörrarna till de befintliga i karm och med kopparplåt.

1958 Skrea kyrka förses med en ny orgel efter förslag av orgelbyggare Troels Kron, Hilleröd. Orgel ersatte en ej ursprunglig orgel med fasad.

1971 renoverades kyrkan invändigt. Vid tillfället försågs kyrkan bl.a. med sakristia, nya bänkar, nya bjälklag över vapenhuset, mineralullsisolering på kyrkvindsbjälklag och vattenspolade toaletter.

1983 exteriöra åtgärder, bl a målning av fasader. Till avfärgning användes en blandning av kalk-vattenglas, krita och titanvitt.

1986 undersökning av tornspiran.

1996-98 genomgick kyrkan exteriöra renoveringsarbeten. Inledningsvis, 1996, lades skiffertaket om och kompletterades på långhus och över kor. 1998 renoverades tornets takytor och fasader. Vid det senare tillfället tillverkades 8 st nya fönster till lanterninen, med äldre bågar som förlagor och tornluckorna fick ny ytterpanel. Vid båda tillfällena byttes huvuddelen av takets detaljer av plåt ut till nya av koppar. Bef. stuprör av koppar bibehölls. Tornets fasader tvättades och putslagningar av cement avlägsnades. Nya putslagningar utfördes med hydrauliskt kalkbruk och avfärgningen skedde med kalkfärg våt.