Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RAGUNDA NÄSET 2:37 - husnr 1, TINGSHUSET, RAGUNDA

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, RAGUNDA (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är ett långsträckt timmerhus uppfört i två våningar som vilar på en grund av huggen Ragundagranit. Ett markerat mittparti ger byggnaden ett symmetriskt uttryck. Mot söder framhävs mittaxeln av en svagt utskjutande risalit som avslutas uppåt i en frontespis med ett målat (!) urverk infogat i krönet. Mot norr utgörs mittdelen av en väldig balkong som löper genom båda våningarna. Ymnig snickarglädje präglar balkongen och i överstycket ovanför andra våningens fönsterrad har texten "Tingshus Ragunda tingslag" skrivits. Tingshusets fasader är klädda med rödmålad fasspontpanel som är omväxlande liggande, stående och diagonalt ställd. Fönster- och dörrsnickerier liksom verandorna och andra mindre detaljer är målade i gulgrönt. Entréerna är placerade i byggnadens gavlar mot öster och väster och markeras av öppna verandor.

Tingshuset har en tämligen symmetrisk plan med salen i mitten och likartad disposition vid dess sidor bestående av tambur, förrum och tre rum. Rummen fungerade som nämndens, häradshövdingens, advokatens respektive åklagarens rum. Den forna tingssalen ligger på första våningen, mitt i huset. Allmänhetens forna huvudingång är belägen i husets sydöstra hörn. Genom en tambur kom besökaren in i ett förrum med tillgång till WC och telefonautomat. Genom förrummet leder en dörr in i salen, som lyses upp av en fönsterrad i den södra kortsidan, i salens bakre del, och en fönsterrad som vetter mot den stora verandan i norr. Mitt emot allmänhetens dörr öppnar sig den andra ingången till salen, vilken leder från husets sydvästra entré och förrum. Sannolikt fungerade den som rättens ingång. På andra våning bildar de två matsalarna, rättens och allmänhetens, mittparti i byggnaden. På husets östra sida finns trapphus, kapprum och fyra rum, på den västra sidan finns trapphus, kök, serveringsrum och tre rum.

Den forna vaktmästarbostaden, som för övrigt ingår i byggnadsminnet, är placerad vinkelrät mot tingshuset vid dess östra gavel. Huset är uppfört i en våning och fasaderna har fått liknande utformning som tingshuset. Vaktmästarbyggnaden innehöll förutom en liten bostad även häkten, stall och uthus (Byggnadsminnesförklaring).

Jämfört med andra tingshus uppförda vid samma tid avviker Ragunda tingshus planlösning. Majoriteten av tingshusen från 1890-talet hade en klassisk sexdelad plan med huvudentrén placerad mitt på byggnadens ena långsida, och en mittaxel som sträckte sig genom ingången, förrummet, tingssalens mittgång och domarens plats längst in i salen. En byggnad som i flera avseenden liknar Ragunda är Södra Vadsbo härads domsaga tingshus i Moholm utanför Mariestad. Detta tingshus uppfördes 1891 med en liknande planlösning och yttre utformning.

Ragunda var tingsställe fram till början av 1970-talet. Under en period efter detta användes huset som fritidslokal men under 1990-talet uppstod konflikter om användningen. Konflikten gällde bland annat kommunens ansvar för byggnaden och de medel som samlats in från privatpersoner för att täcka kostnader för underhåll av tingshuset och den gamla järnvägsstationen.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1996-10-09, Byggnadsminnesförklaring Länsstyrelsen Jämtland Kulturmiljöenheten Beslut 1989-08-03, dnr 221-5038/89